» Новини » Угорці за кордоном. Мова навчання їх дітей – пріоритети закордонної політики держави

Угорці за кордоном. Мова навчання їх дітей – пріоритети закордонної політики держави

Уряд Угорщини захоплюється батьками, які, проживаючи за межами країни, відправляють своїх дітей навчатись в угорськомовні школи! Для цього раніше була впроваджена посада «уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програму розвитку дитячих садків Карпатського басейну». Це викликало різке невдоволення влади України. В результаті посаду було просто перейменовано на «уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області». Проте, здається, допомога угорськомовним навчальним закладам не припинилась. Наприклад, цього тижня близько 8000 етнічних угорців, які йдуть до 1 класу, отримали шкільні портфелі із супроводжувальним листом-подякою батькам, які виховують в дітях угорську ідентичність. На думку уряду, це заохочуватиме батьків віддавати дітей до шкіл з угорською, а не державною мовою навчання.

Водночас Угорщина продовжує видавати громадянство угорцям за кордоном. Цього тижня Прем’єр-міністр Орбан відвідав сім’ю мільйонного етнічного угорця в Сербії, який отримав угорське громадянство. Нагадаємо, у 2018 році Угорщина надала громадянство більш як 100 тисячам українцям на Закарпатті. Попередні офіційні дані угорської влади були за 2015 рік: станом на лютий 2015 року громадянство Угорщини отримали 94 тисячі українців.

Не вщухають й претензії до України з боку Угорщини. 6 квітня Україна заборонила в’їзд на свою територію лідеру Демократичної спілки угорців Румунії (RMDSZ) Хунору Келемену. У відповідь угорські депутати закликали главу Європейської народної партії Джозефа Даула засудити цю заборону. Як, на Вашу думку, повинна реагувати Україна?  

Угорщина продовжує допомогу етнічним меншинам у сусідніх країнах. Цього тижня приблизно 8000 першокласників в угорськомовних школах по всьому Карпатському басейні(Словаччині, Україні, Румунії, Сербії та Хорватії) отримали якісні шкільні портфелі безкоштовно. На думку уряду, це заохочуватиме батьків віддавати дітей до шкіл з угорською, а не державною мовою навчання.

Протягом багатьох років програма постійно розширювалася як за обсягом, так і за географічними показниками, а в цьому році заплановані подальші розширення в Парціумі (регіон на півночі від Трансільванії) та у самій Трансильванії.

До кожного портфелю додають лист, який висловлює захоплення батьками, які роблять вибір, що зміцнює і зберігає угорську ідентичність.

Ці зусилля є частиною кампанії, розпочатої у 2004 році у відповідь на зростаючу кількість батьків, які вибирають державну мову навчання для своїх дітей, що потенційно призводить до занепаду угорських установ у районах, відокремлених від Угорщини Тріанонським договором 1920 року. Ці регіони – тепер у складі семи держав – залишаються населеними приблизно 2,5 мільйонами етнічних угорців.

З моменту запуску, програма вже принесла видимі результати. Наприклад, кількість угорських першокласників у південній Словаччині, заселеній переважно угорцями, значно зросла за останні 10 років, незважаючи на процес асиміляції. 

6 квітня Україна заборонила в’їзд лідеру Демократичної спілки угорців Румунії (RMDSZ) Хунору Келемену, який прямував на святкування 30-річчя місцевої угорської організації “Товариство угорської культури Закарпаття” (КМКС/KMKSZ) в Ужгороді.

Цього тижня декілька угорських депутатів Європарламенту закликали главу Європейської народної партії Джозефа Даула засудити цю заборону на в’їзд. У листі до Даула, члени партії «Фідес», а також депутати Європарламенту інших угорських партій в і за межами Угорщини закликали до “реальних заходів для того, щоб українська влада перестала переслідувати угорських політиків і припинила перешкоджати комунікації між угорцями».

«Ми прагнемо підтримувати Україну на її шляху до Європи і хочемо бачити реальні, позитивні зміни в умовах демократії та прав етнічних меншин», – написали автори цього листа.

Цього тижня прем’єр-міністр Орбан відвідав сім’ю мільйонного етнічного угорця в Сербії, який отримав угорське громадянство. У 2010 році, коли до влади прийшла правляча партія «Фідес», одним з перших заходів стало значне спрощення процесу надання угорського громадянства. Прем’єр-міністр Орбан опублікував серію фотографій на своїй сторінці в Facebook, символічно назвавши її «сімейний візит».

Співпраця з Росією продовжується. «Газпром» продовжує забезпечувати країну газом. «Ми зацікавлені у надійній співпраці з «Газпромом», що гарантує енергетичну безпеку країни», – сказав Міністр закордонних справ Петер Сіярто, який зустрівся з головою «Газпрому» Віктором Зубковим для обговорення поставок газу в Угорщині в найближчі роки.

Споживання природного газу Угорщиною складає близько 9 мільярдів кубічних метрів на рік, причому близько 20% надходить з внутрішніх газових родовищ, але більшість решти 80% – прямо або опосередковано – надає Росія. У минулому році «Газпром» поставив рекордну кількість –  202 млрд. куб. м. природного газу до Європи; продажі до Німеччини зростали найшвидше – 9,5%.

Водночас зростає енергетична співпраця Угорщини з Болгарією. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що у майбутньому угорсько-болгарські економічні відносини будуть зосереджені на енергопостачанні. Угорщина приступить до підготовки законодавчих і інфраструктурних умов для придбання природного газу з трубопроводу «Turk Stream», коли він почне функціонувати.

Сіярто відзначив зростаючу важливість постачання південного газу в світлі можливого припинення поставок через Україну, а також планів експлуатації природного газу з Чорного моря.

Трубопровід “Turk Stream”, ініційований і побудований російською газовою компанією “Газпром”, доставить 31,5 млрд. куб. м. природного газу від компресорної станції в Росії до Баумгартена в Австрії, що проходить через Туреччину, Болгарію, Сербію і Угорщину.  Угорщина вважає, що Болгарія є ключовим гравцем у побудові інфраструктури для забезпечення поставок газу з Півдня, заявив у вівторок міністр закордонних справ.

Болгарія розпочала реалізацію необхідних інфраструктурних проектів, і Угорщина почне процедуру укладання контрактів вже у вересні. Що стосується двосторонніх ділових зв’язків, Сіярто заявив, що в 2019 році оборот зовнішньої торгівлі може перевищити минулорічні показники (понад 1,5 млрд. євро). Угорський Eximbank створив кредитну лінію в 165 млн. євро для подальшого розширення цієї співпраці, додав він.

Цього тижня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з бразильським конгресменом Едуардо Больсонаро, сином президента Бразилії Яїром Больсонаро.

В центрі обговорення було питання міграції: Угорщина і Бразилія виступили проти глобального міграційного пакту ООН. Обидві країни вважають, що представництво християнських цінностей та національних інтересів у зовнішній політиці є важливими, і обидві країни відкидають політичний тиск з боку «неурядових організацій, які маскуються під громадські організації».

Орбан і Болсонаро відзначили технології сільського господарства, управління водними ресурсами та охорону здоров’я як основні напрямки двостороннього співробітництва. Угорщина також зобов’язалася збільшити кількість стипендій бразильським студентам.

Корнійчук Тетяна, стажер UIF