» Новини » Парламент полегшив життя корупціонерам, міністр юстиції балансує на межі відставки – дайджест новин з Румунії

Парламент полегшив життя корупціонерам, міністр юстиції балансує на межі відставки – дайджест новин з Румунії

Румунський парламент голосами правлячої коаліції та лояльних до неї депутатів знову полегшив життя держслужбовцям, звинувачуваним у корупції. А уряд від цієї коаліції на чолі з прем’єр-міністром Віорікою Денчіле ще на додачу намагаються домогтися амністії вже засуджених корупціонерів. Задля цього навіть готові замінити міністра юстиції на «більш правильного». Тож, не дивно, що опозиція планує ініціювати вотум недовіри чинному уряду, а президент дав населенню можливість нарешті назавжди заблокувати посягання виконавчої влади на правосуддя…

Населення Румунії запитають на референдумі, чи погоджуються вони на внесення кардинальних законодавчих змін у сфері правосуддя. Так, 26 травня, у день виборів до Європарламенту, румунам будуть задані наступні два запитання:

1) Чи погоджуєтеся ви заборонити амністію та помилування за корупційні злочини?

2) Чи погоджуєтеся ви заборонити прийняття урядом надзвичайних постанов у  сфері злочинів, покарань та судовій організації, а також розширити право оскаржити постанови в Конституційному суді?

Референдум ініціював президент Румунії Клаус Йоганніс з метою припинити постійні намагання уряду правлячої Соціал-демократичної партії (СДП) внести суперечливі зміни до законів у сфері правосуддя, враховуючи ті зміни, що дозволяють амністію за окремі корупційні злочини. До передумов цього референдуму ми повернемося в останньому блоці цього дайджесту.

Читайте також: ВІДСТАВКА АБО ЗЛОЧИН: ЯК У МІНІСТРА ЮСТИЦІЇ РУМУНІЇ ВИМАГАЮТЬ АМНІСТУВАТИ КОРУПЦІОНЕРІВ

Не дивлячись на те, що право вносити законодавчі зміни до кримінальних та судових законів можуть відібрати в уряду, воно у будь-якому випадку залишається за парламентом. Румунський парламент нерідко також, як і уряд, приймає суперечливі зміни до кримінальних законів.

Наприклад, зовсім нещодавно румунський парламент полегшив життя злочинцям: знизив штрафи за зловживання службовим становищем, повністю скасував покарання за недбалість при виконанні службових обов’язків, встановив нижчі терміни давності для покарання за деякі правопорушення, а свідки злочинів відтепер можуть давати свідчення тільки протягом року з часу скоєння злочину (раніше жодних обмежень за термінами не було).

Окрім того, нові поправки парламенту заборонили публічні комунікації щодо поточних розслідувань та судових процесів. Це означає, що ЗМІ тепер не можуть інформувати населення про розслідування та висунення звинувачень щодо чиновників.

За ці закони проголосувала майже вся правляча коаліція Соціал-демократичної партії – Альянсу лібералів та демократів (СДП – АЛДЕ). Проте голосів лише коаліції недостатньо для прийняття цих законів, оскільки парламентську більшість коаліція втратила. Але за підтримки депутатів, лояльних до правлячої коаліції – Демократичного союзу угорців Румунії (ДСУР) та національних меншин, – більшість з яких проголосували за поправки, зміни до законів були прийняті. Головні опозиційні партії, Національна ліберальна партія (НЛП) та Союз порятунку Румунії (СПР)  голосували проти цих законів та пообіцяли оскаржити їх в Конституційному суді.

Повернемося до не менш гучних останніх урядових поправок до кримінального законодавства, які змусили президента організувати референдум та заради прийняття яких правляча партія навіть відправляє у відставку власного міністра юстиції. Мова йде про вимоги правлячої СДП надати можливість переглянути кримінальні справи осіб, засуджених за корупцію протягом останніх п’яти років. Міністр юстиції відмовився видавати надзвичайну урядову постанову, яка дозволить зробити це. Як наслідок, правляча СДП та прем’єр-міністр Віоріка Денчіле тепер наполегливо просять міністра юстиції подати у відставку, інакше його будуть вимушені відправити туди. Міністр юстиції Тудорел Тоадер піти у відставку відмовився. Тож, прем’єр-міністр Віоріка Денчіле подала президенту прохання про відставку міністра. СДП  знайшла нову кандидатуру на місце міністра юстиції, прибічника радикальних змін до законів у сфері правосуддя.

Про те, як починалися ці події, читайте тут: ВІДСТАВКА АБО ЗЛОЧИН: ЯК У МІНІСТРА ЮСТИЦІЇ РУМУНІЇ ВИМАГАЮТЬ АМНІСТУВАТИ КОРУПЦІОНЕРІВ

Президент відмовився відправляти міністра у відставку та анонсував той самий референдум щодо заборони амністії корупціонерів та заборони на прийняття урядом надзвичайних постанов взагалі.

Через втрату парламентської більшості депутатів правлячої коаліції в опозиції є також непогані шанси розпустити уряд. Переговори з опозиційними партіями щодо вотуму недовіри до чинного уряду планує провести цього тижня утворена більше року тому колишнім прем’єр-міністром Віктором Понтою нова партія PRO Румунія. Ця соціально-ліберальна партія – продукт відокремлення від Соціально-демократичної партії (СДП): до PRO Румунії у великій мірі входять колишні члени правлячої коаліції СДП – АЛДЕ, які вирішили перейти до нової партії. Саме через цих депутатів, які перейшли, в коаліції зараз і немає більшості. Сам вотум недовіри до уряду запланували провести вже після виборів до Європарламенту та референдуму, тобто після 26 травня. Як бачимо, кінець весни – початок літа в Румунії обіцяє бути цікавим. Тож, відстежуйте події з нами.

Віктор Козленко, стажер UIF