» Новини » На виборах до Європарламенту може виграти румунська опозиційна партія

На виборах до Європарламенту може виграти румунська опозиційна партія

Головна опозиційна партія Національна ліберальна партія (НЛП) вже другий місяць поспіль переганяє на 4 % головну правлячу Соціал-демократичну партію (СДП). Про це свідчать рейтинги соціологічних опитувань щодо виборів у Європарламент. НЛП потенційно може отримати 25,6 % голосів, СДП – 21,7 %. Що стосується інших партій, то альянс опозиційних партій Союз порятунку Румунії (СПР) – PLUS можуть підтримати 16,4 % виборців, молодша коаліційна партія Альянс лібералів та демократів – 12,2 %, партія PRO Румунія колишнього прем’єр-міністра Віктора Понти – 11,7 %. Вибори відбудуться вже за півмісяця – 26 травня.

Давайте розберемося, з якими меседжами йдуть ці партії на вибори до Європарламенту:

  • СДП сфокусувалась на агресивній та націоналістичній риториці, стверджуючи, що через іноземні компанії, які діють в країні, Румунія стала сміттєвим баком Європи, а чиновники Брюсселю хочуть віддавати накази Бухаресту
  • НЛП має більш помірковані націоналістичні меседжі та виступає проти посягання на верховенство права з боку правлячої коаліції СДП – АЛДЕ
  • СПР – PLUS радикально налаштовані проти СДП, наголошуючи на ініціативі під назвою «ніяких злочинців на державній службі»
  • АЛДЕ виступає в унісон з СДП
  • PRO Румунія закликає більше використовувати кошти ЄС на користь румун

 Діючий президент Румунії Клаус Йоганніс випереджає своїх суперників у більше ніж у два рази – 42,7 % , що дає йому шанс на перемогу на наступних президентських виборах, які  відбудуться наприкінці року. Його найближчий можливий суперник – лідер АЛДЕ Келін Попеску-Терічану, за попередніми даними може отримати всього 18,3 % голосів.

Віктор Козленко, стажер УІМ