» Новини » $ 620 середня зарплата для українця – абстрактні ідеї чи реальний план?

$ 620 середня зарплата для українця – абстрактні ідеї чи реальний план?

 Фото: Цензор.нет

 Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що середня заробітна плата до 2021 року складатиме $ 620.

 Про те, наскільки реалістичний такий сценарій, у коментарі Анатолія Амеліна, директора економічних програм Українського інституту майбутнього.

 «Я б поставив Гройсману кілька питань: перше – який курс долара буде в 2021 році, а також на чому він ґрунтує такі своєчасні прогнози, друге – чому зарплата буде 600, а не $ 800, тому що мова йде все-таки про рух до Європи, і якими темпами буде розвиватися українська економіка. Третє – як трудова міграція вплине на цей процес. Всі ті заяви, які озвучує пан Гройсман, великою мірою, безпідставні з однієї простої причини – наприкінці цього року його каденція як прем’єр-міністра закінчується. Він не відповідатиме за виконання цих обіцянок. Було б правильно, щоб кабінет міністрів та сам прем’єр-міністр, говорячи про такі ініціативи, все-таки спиралися на економічні моделі, на показники, які можна було б аналізувати, і тоді оцінювати, наскільки все це реально, а не просто обговорювали щось абстрактне», – говорить він.

 На питання, чому Гройсман назвав саме 2021 рік, експерт відповіді не має.

 “Він може називати хоч 2025-й, хоч 2029-й рік – це не має значення, оскільки він не нестиме відповідальності за реалізацію чи невиконання оголошеного плану. Ця зарплата точно не є досягненням пана Гройсмана. Зарплата є наслідком зростання економіки, яка, за прогнозами Світового банку, у цьому році починає стагнувати. Ріст ВВП з 3,5% зростання  зупиниться на позначці 2,9 % із подальшою тенденцією до зниження темпу зростання української економіки, а значить і темпів зростання заробітної плати і доходів населення», говорить експерт.

 Амелін також стверджує, що підвищення заробітної плати не зупинить потоку емігрантів за кордон.

 «Люди, які виїжджають в Європу, їдуть туди за високими зарплатами. Незважаючи на те, що у них вищі витрати на оренду житла, харчування, логістику», – пояснив Анатолій Амелін.

Директор економічних програм Українського інституту майбутнього (UIF)