» Новини » Угорщина купує німецькі танки і сподівається, що Зеленський вирішить проблеми угорської етнічної меншини

Угорщина купує німецькі танки і сподівається, що Зеленський вирішить проблеми угорської етнічної меншини

Фото: HungaryToday

Вкотре Угорщина піднімає питання порушення прав її етнічної меншини в Україні. Цього разу звинувачення лунали у бік нового Закону про мову, який, на думку угорських політиків, не враховує права та інтереси меншин. Проте, міністр закордонних справ та віце-спікер парламенту Угорщини висловлюють сподівання на налагодження міждержавних відносин з обранням на посаду Президента України Володимира Зеленського.

Натомість цього тижня Угорщина сама потерпала від критики прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, який наголосив на недотриманні верховенства права в країні.

Про це та інше читайте у новій підбірці новин з Угорщини.

«Новий закон України про мову суперечить міжнародним зобов’язанням країни і обмежує права етнічних меншин», – знову заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. На його думку, цей закон позбавляє етнічні меншини їхніх набутих прав і «відображає філософію Петра Порошенка».

Міністр висловив сподівання, що угорський уряд зможе нарешті врегулювати питання, пов’язані з угорцями в Україні, разом із приходом нового президента – Володимира Зеленського: «Ми зацікавлені у відновленні збалансованих і дружніх зв’язків між Угорщиною та Україною і сподіваємося, що новообраний президент України буде відкритий до діалогу».

На своєму регулярному прес-брифінгу віце-спікер парламенту Угорщини Гергелі Гуляш заявив, що Угорщина продовжуватиме блокувати переговори України щодо вступу до НАТО. Водночас він додав, що, сподівається на новий підхід майбутнього Президента України Володимира Зеленського до етнічної угорської меншини.

Напруга перед виборами до Європарламенту зростає. Вкотре європейські лідери піддають гострій критиці внутрішню та зовнішню політику Угорщини. Цього тижня Угорщина викликає посла Нідерландів через некоректне висловлювання прем’єр-міністра Марка Рутте, який заявив: «Є, наприклад, Угорщина, де не дотримується верховенство права, і вони роблять це так, ніби це не матиме наслідків».

Прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер сказав, що Угорщина відмовляється від прийняття іммігрантів, і це є підставою для усієї критики. Тому МЗС Угорщини викликало посла Нідерландів до Угорщини через «неприйнятні заяви», зроблені прем’єр-міністром Марком Рутте про Угорщину під час виборчої кампанії ЄС.

На тлі погіршення відносин із багатьма країнами ЄС, які не підтримують політику прем’єр-міністра Орбана, Угорщина  зміцнює зв’язки з Чехією. Під час зустрічі в Будапешті прем’єр-міністр Орбан і президент Чехії Мілош Земан погодилися, що обидві країни є стратегічними партнерами і зазначили, що минулого року чесько-угорська торгівля досягла рекордного рівня.

Вони зазначили, що єдність групи Вишеградської четвірки знаходиться в інтересах усіх її держав. Політики також обговорили питання співробітництва у сфері ядерної енергетики та подальшого розвитку двостороннього туризму. Під час свого перебування в Будапешті президент Земан також зустрівся з президентом Угорщини Яношом Адером і спікером палати Ласло Ковером.

Президент Чехії Мілош Земан відвідав АЕС «Пакс». «Ядерна енергетика є ключем до доступних цін на електроенергію, енергетичної безпеки і дотримання цілей щодо захисту клімату», – заявив після зустрічі з президентом Чехії Мілошем Земаном, Янош Сюлі, міністр, відповідальний за модернізацію АЕС. Угорська ціна на електроенергію є однією з найнижчих у Євросоюзі – поступається лише Болгарії.

Крім того, Угорщина не забуває дбати про державну безпеку. В країну доставили перші танки та артилерію, замовлені з Німеччини. Їх демонструють 21 травня в День національної оборони.

На початку цього року Збройні сили Угорщини оголосили про закупівлю танків і артилерійських виробів від німецького виробника Kraus-Maffei Wegmann. Угорщина купить 44 найновіших Leopard 2A7 основних бойових танків. Вони замінять старі радянські танки T72. Крім того, Збройні сили Угорщини планують придбати у компанії 12 танків Leopard 2 A4 для навчання. Вартість цієї угоди ще не оголосили.

Тим часом економічні показники Угорщини продовжують зростати. Зростання ВВП у 1-му кварталі є найвищим у ЄС з 20 держав-членів, які подали свої показники. Згідно з Magyar Nemzet, з восьми країн, які ще мають опублікувати свої цифри, тільки Мальта могла б мати більше зростання ВВП.

Міністр фінансів Міхал Варга заявив, що економічні показники Угорщини більш ніж у 3 рази перевищують середній показник ЄС – 1,5%. Основними рушійними силами зростання було збільшення інвестицій, робочих місць та експорту. Варга додав, що з початку тисячоліття Угорщина мала таке сильне зростання лише на початку 2000 року, але воно було пов’язане зі значним зростанням державного боргу.

«Цього разу ситуація зовсім інша: за останні 8 років державний борг постійно знижується, дефіцит бюджету помірний, а це означає, що цей ріст базується на іншій структурі економіки», – сказав Варга. Зростання ВВП на цей рік становить близько 4%, але враховуючи нові дані, аналітики прогнозують зростання на 4 – 7% за рік.

 

Корнійчук Тетяна, стажер UIF