» Новини » Яке майбутнє чекає криптовалюту від Фейсбук?

Яке майбутнє чекає криптовалюту від Фейсбук?

Facebook анонсував появу нової криптовалюти Libra. Однак використання криптовалюти без відповідного регулювання на території України може стимулювати розвиток тіньової економіки.

Так прокоментував потенційну появу криптовалюти на українському ринку директор економічних програм UIF Анатолій Амелін.

– По суті, створюється окремий платіжний інструмент, який вже сьогодні, як показує Facebook, будуть підтримувати і PayPal, і MasterCard. Це ознаає, що вона буде конкурувати з суверенними валютами інших держав і буде зручною для користувачів різних сервісів Facebook, адже, на  скільки я знаю, вже підготовлений додаток для Android та Apple Store. Відповідно, найближчим часом Facebook може почати приймати плату за рекламу своїх послуг у новій валюті Libra.  Таким чином побачимо новий платіжний інструмент. Він може стати хорошим інструментом розрахунку і в інших транзакціях, між різними суб’єктами, не пов’язаними з Facebook. Мова йде про створення нової альтернативної валюти з високим рівнем довіри, враховуючи кількість клієнтів Facebook (більше 2 млрд людей). Також даний платіжний засіб може бути набагато надійніший, ніж традиційні валюти країн, що розвиваються.

– Facebook має репутацію системи, яка, в світлі подій останніх років, пов’язують із  ненадійним захистом персональних даних. Чи може ця історія вплинути на популярність нової криптовалюти?

– Важливо розуміти, що ми живемо у світі відкритих даних і питання захисту персональних даних  рано чи пізно перестане існувати. Опоненти Facebook завжди будуть використовувати цей аргумент, але, у даному випадку, це не менш захищена система, ніж класичні системи державних інституцій, які так само володіють нашими персональними даними.

– Чи можна сказати, що Libra буде популярною у державах із нестабільною купівельною  спроможністю фіатних валют? Чи Україна є такою державою? Які ще можуть бути особливості використання криптовалюти в Україні?

– Це скоріше стосується країн із високою інфляцією або девальвацією та із запитом на альтернативну суверенну валюту, яка сьогодні використовується в цій країні. Якщо говорити про українську валюту, то, як не дивно, протягом останніх кількох років гривня є досить стабільною валютою, отже немає необхідності замінювати її будь-якої іншою. Але використання криптовалюти на території України без належного регулювання може стимулювати розвиток тіньової економіки і її корупційності. Тому без нормативного регулювання, на жаль, дана система не зможе бути дл янас корисною.

«Компанія Facebook представила власну криптовалюту Libra. За словами менеджера інтернет-гіганта Девіда Маркуса, електронні гроші від Facebook базуються на тій же технології розподілених реєстрів, що і Bitcoin, проте не залежать від коливання курсів валют. Планується, що на початковому етапі Libra буде використовуватися для грошових переказів, що здійснюються в різних валютах. Таким чином, криптовалюта складе пряму конкуренцію таким послугам, як Moneygram і Western Union, за користування якими треба платити додаткові внески», повідомляє Економічна Правда.