» Новини » На суші, на морі, у повітрі: три напрямки посилення української армії 2030

На суші, на морі, у повітрі: три напрямки посилення української армії 2030

ФОТО: Укрінформ

До 2030 року українська армія має бути посилена по трьом основним напрямкам: на морі, на суші та у повітрі. Кількість війська необхідно скоротити та залишити на службі на постійній контрактній основі.

Про це під час інтерв’ю на Радіо НВ заявив військовий експерт UIF Іраклій Джанашия.

«Чому 25 листопада 2018 року росіяни наважились захопити наші  кораблі? Тому що ми – слабка у військові сфері  держава. Головна задача на 2030 рік для морської компоненти – контроль акваторії, узбережжя тощо. На жаль, того флоту, який є у нас зараз, не вистачає для цієї задачі. «Гюрзи» та «Кентаври» не здатні йти при швидкості вітру більше 5 мс, тим паче відкривати вогонь. Нам потрібні ракетні катери. Усього лише один ракетний катер з однією ракетою вже буде серйозною загрозою для РФ. А уявіть собі ескадру з десяти таких катерів? І тоді росіяни 5 раз подумають, перш ніж йти на провокації. Це і є той самий москітний флот, про який йдеться у стратегії ВМСУ», розповідає експерт.

Стосовно наземного блоку, за його словами, важливу роль на передовій відіграє використання штучного інтелекту. Це система C4I, що вже сьогодні існує на деяких ділянках передової, але наразі фінансується, на жаль, лише волонтерами.

«Штучний інтелект дозволить максимально прибрати людей з передової і перекласти усі ці функції на «машини». Це означає максимальне використання потенціалу дронів і відеокамер на усіх ділянках передової. Це дасть нам можливість цілодобового  спостереження за усією територією фронту», пояснює він.

На думку експерта, важливим аспектом є розвиток повітряної техніки, адже зараз українські повітряні сили у стані занепаду.

Також потрібно терміново створити бригади швидкого реагування.

«Уявіть, що Росія раптово напала зі сторони Білорусії. Чим ми будемо захищатися? Якщо ми будемо перетягувати війська з іншого кінця країни, на це піде час. Дуже цінний час, протягом якого Росія вбиватиме наших громадян та топтатиме наші території. Для цього і знадобляться бригади швидкого реагування. Це мають бути бригада з ударних гвинтокрилів, які першими зустрічатимуть ворога, а за ними має бути бригада колісної техніка та колісних танків. Колісна техніка може реагувати набагато скоріше, ніж гусенична техніка, до того ж її маневреність є вищою», говорить Іраклій.

Україна зможе досягнути стандартів НАТО у кращому випадку у 2035 році, вважає  експерт UIF.

«Основні стандарти НАТО – це принципи прийняття рішень, стандартизація документообігу, повна комп’ютерізація МОУ, а також принципи навчання, перевірка кваліфікації усього персоналу МОУ та ГШ, ставлення до військовослужбовців, коли головне – це цінність життя військовослужбовця, тощо. В той час як у нас основну увагу приділяють лише технічним стандартам на кшталт шоломів, кевларів та медаптечок», зазначив він.

 Однією із задач Стратегії 2030 експерт вважає скорочення армії до тієї кількості військовослужбовців, яку можна повністю забезпечити та екіпірувати. Ці люди мають бути на постійній контрактній службі.