» Новини » Чат-бот для депутата: чи зменшиться кількість помічників?

Чат-бот для депутата: чи зменшиться кількість помічників?

IT підрозділ апарату Верховної Ради спільно з Українським інститутом майбутнього та командою IT–розробників FintechLab розробили і презентували електронного помічника для народних депутатів 9-го  скликання, який за допомогою текстових повідомлень і за дуже короткий час може надати необхідну для роботи народного депутата інформацію.

Якого роду інформацією володітиме бот? Які його головні функції? Які плани мають розробники щодо електронного помічника у найближчому майбутньому? 

Про це  в інтерв’ю з Антоном Семеновим, одним із розробників електронного помічника для народних депутатів, експертом з питань штучного інтелекту Українського інституту майбутнього.

– Отже, якого роду інформацією володітиме даний чат-бот? 

Дуже різноманітною: від найпростішого – пошук зали засідання до розв’язання робочих, юридичних та технічних питань, які щодня з’являтимуться перед депутатом.

Бот зможе організувати роботу помічника депутата, пояснити як треба працювати в системі електронного документообігу, ознайомить з нюансами законотворчої діяльності (яким чином відбувається законотворчий процес, які вимоги встановлені Регламентом Верховної Ради, надасть довідку щодо Термінології законодавства (Eurovoc) тощо).

Окрім того, чат-бот допоможе депутату оволодіти навичками роботи в системі електронного законопроектування. 

Бот є своєрідним гідом депутата по всім основним електронним системам, якими він користується. Він зможе допомогти з пошуком необхідного нормативного акту, державного реєстру, набору відкритих даних. 

До бота інтегрований телефонний довідник з необхідними контактами. Розробники врахували навіть деякі корисні дрібниці  народний депутат матиме змогу вчасно дізнатись  про дні народження своїх колег та привітати їх.  

  Багато зазначених функцій електронного помічника розраховані для полегшення початкового етапу роботи  нардепів. Чи зміниться з часом основний акцент роботи чат-бота? 

Бот буде постійно оновлюватись і поповнюватись новими даними на запит користувачів.

Алгоритм такий: якщо бот не знає відповіді на певне запитання – будь-який запит зберігається в його пам’яті. А далі ми, його розробники, знаходимо відповідь на це запитання. Таким чином, бот ставатиме постійно розумнішим, на кшталт штучного інтелекту Siri. До речі, реалізована ця система на базі технологій Google.

У подальшому ми плануємо надавати боту все більше функцій, зокрема, щодо аналізу та обробки великих обсягів інформації як економічного, так і юридичного характеру, прогнозувати бюджетування ще на стадії підготовки законопроекту.

Згодом плануємо інтегрувати в систему функцію електронної приймальні, щоб до народного депутата мали змогу звертатись його виборці, громадяни України. Таким чином ми плануємо у подальшому влаштувати персоніфіковане спілкування “громадянин – депутат”, щоб максимально скоротити відстань між людиною та його представником у Верховній Раді.  

Окрім того, для нас дуже важливі фідбеки від кінцевих користувачів – народних депутатів та їх помічників. Як тільки користувач захоче розширити цей функціонал – зможе надати свої пропозиції щодо вдосконалення системи. Фактично, функціональність бота можна постійно розвивати. Тобто, в принципі, в нього можна інтегрувати практично все.

Який ваш найсміливіший задум щодо електронного помічника нардепа?

Це стосується систем аналітики макроекономічних показників.

Звідки бот братиме необхідні дані для аналітики? 

Ми плануємо надати боту доступи до статистичних, економічних даних, щоб на підставі цих даних він міг сформувати власну аналітику для прийняття рішення народним депутатом. Більшість цих даних є у відкритому доступі. Необхідно лише навчити нашого бота, де саме їх отримувати та що з ними робити.

Не всім відомо, що Український інститут майбутнього ще у минулому році розробив прогнозну математичну модель економіки України, яку, теоретично, можна «згодувати» боту, щоб він її у подальшому використовував. Але, насамперед, йому необхідно надати доступ до достовірних джерел даних для таких розрахунків та формування звітів.

Хто може користуватись ботом?

Доступ до даного бота, поки що, буде наданий лише депутатам та їх помічникам. Але згодом ми плануємо розширити його функції та зробити його доступним, у тому числі, для громадян України.

Наразі всі депутати щодня звертаються за допомогою до власних помічників, але схоже, що незабаром, судячи з опису функцій бота, потреба у помічниках може відпасти. 

Людина, яка природньо має творчий потенціал, без роботи ніколи не залишиться. Функціонал бота спрямований на освоєння щоденної рутини та вивільнює додатковий час для більш ефективної діяльності людини. 

Які плани з розвитку бота маєте на найближчий час?

У нас готується досить великий функціональний блок, так званий FAQ («Frequently Asked Questions»), який на даний момент розділений на чотири великі блоки: парламентська діяльність, фінансові питання, організаційні питання, соціальне та медичне забезпечення. 

Це те, що просто зараз необхідно для новообраного народного депутата, щоб якнайшвидше перейти від організаційних питань до, безпосередньо, робочого процесу. 

По ключовим словам у текстовому повідомленні користувача бот пропонує вирішення кожного конкретного питання.

Так, наприклад, відбувається оформлення на роботу помічника народного депутата:   

Після того, як користувач обере відповідні опції, бот надає перелік необхідних документів: