» Новини » Держава програє тіньовому бізнесу: що робити?

Держава програє тіньовому бізнесу: що робити?

Згідно з дослідженням «Інституту майбутнього», у 2017 році обсяг контрабанди лише з 7-ма державами-сусідками по сухопутному кордону склав 5,93 млрд дол.

У 2018 році загальний обсяг «сірого імпорту» та контрабанди вже склав 11,9 млрд дол., а прогнозований на 2019 р. – 13,5 млрд дол. за розрахунками макроекономістів Ukraine Economic Outlook.

Це засвідчує те, що держава програє тіньовому бізнесу, потенціал якого зростає з кожним роком та акумулює потужні фінансові ресурси для організації супротиву будь-яким змінам у регулюванні чи перекритті контрабандних можливостей.

Якщо тіньові фінанси перенаправити до бюджету, країна може повністю відмовитись від зовнішніх запозичень та звільнитись від боргових зобов’язань.

Але таке переведення тіньових потоків на «світлу сторону» неможливе лише точковими локальними заходами: де добре спрацює митниця, може «проколотися» прикордонна служба і навпаки. Тому, без внутрішнього контролю продажів обійтись буде неможливо і жодна успішна країна без такого контролю ефективну економіку не побудувала.

Для уникнення надмірного тиску на бізнес з боку контролюючих органів та мінімізації корупційних ризиків без втрати ефективності, контроль внутрішніх продажів має бути таргетованим. На сьогодні найбільш вдалим рішенням для таргетування контролю є механізм «кешбек для споживача» – недержавний механізм виявлення незаконного обігу товару, який передбачає перевірку виданого чеку у режимі онлайн. Якщо покупець виявляє порушення – надсилає онлайн-повідомлення (скаргу) контролюючому органу. Останній підтверджує факт порушення і з, накладених на продавця фінансових санкцій, покупцеві виплачується винагорода у сумі 100 % вартості придбаного товару. При цьому товар також залишається у покупця.

Євген Єнін, заступник директора та  керівник проекту по боротьбі з контрабандою