» Новини » Україна намагається реанімувати проект із будівництва СПГ- терміналу

Україна намагається реанімувати проект із будівництва СПГ- терміналу

Україна вивчає можливість відродження першого в державі проекту СПГ-терміналу в Одеській області. Геополітичні бар’єри досі заважали його реалізації. Про це інформагенції «Інтерфакс» повідомила експерт з енергетики та інвестицій UIF Наталія Кацер-Бучковська під час конференції Bloomberg NEF у Лондоні.

Наталія Кацер-Бучковська зазначила, що переговори з інвесторами та іноземними компаніями про розробку проєкту тривають. Термінал на базі плавучої регазифікаційної установки (ПРГУ, FSRU) буде розташований в дунайському порту Рені на південному сході України поблизу кордону з Молдовою. Перша черга терміналу матиме потужності до 2 млрд кубометрів на рік з можливістю збільшення до 6 млрд кубометрів.

«Україна також може експортувати регазифікаційний СПГ на ринки сусідніх країн, включно з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Болгарією, Румунією й Молдавією, використовуючи наявні маршрути для доставки російського газу в Євросоюз. За найоптимістичнішими оцінками, український термінал введуть в експлуатацію не раніше 2025 року. Головною проблемою залишається маршрут, за яким судна досягатимуть порту, оскільки їм потрібно буде перетнути протоку Босфор й увійти у виключну економічну зону (ВЕЗ) Туреччини. Зближення між Росією і Туреччиною в останні роки стало додатковою перешкодою для України в її прагненні отримати доступ до цього маршруту. Дипломати шукають вирішення цієї проблеми», – заявила Кацер-Бучковська.

Київ спочатку розглядав можливість установки FSRU в порту Південний в Одеській затоці в 2010 році з наміром ввести його в дію в 2016 році. Однак геополітичні обмеження в протоці Босфор і відсутність зацікавленості з боку інвесторів завадили йому продовжити роботу.

НАК «Нафтогаз України» і техаська Frontera зробили спробу відродити проєкт у 2015 році. Сторони підписали меморандум про взаєморозуміння, але пізніше розробку відклали на тлі неможливості вирішити проблему з ВЕЗ Туреччини.

Експерт з енергетики та інвестицій UIF Наталія Кацер-Бучковська