» Новини » Ігор Тишкевич: Торгівля з ОРДЛО й контрабанда впливають на розбіжності між даними Укрстату й Росстату

Ігор Тишкевич: Торгівля з ОРДЛО й контрабанда впливають на розбіжності між даними Укрстату й Росстату

Державна служба статистики України (Укрстат) й Федеральна служба державної статистики (Росстат) оприлюднили діаметрально протилежні дані про товарообіг між двома країнами. Про це заявив на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

Наприклад, зазначає він, українська сторона оцінює вартість товарів, переміщених з території України до РФ у 3,652 млрд доларів США, а Росія у 5,462 млрд доларів. Різниця – 49%. По імпорту ситуація аналогічна: з РФ виїхало товарів на 9,521 млрд дол., а в Україні в’їхало на 8,09 млрд доларів.

Основними причини такої різниці експерт UIF називає контрабанду, а також торгівлю з так званими ДНР/ЛНР, які в російській статистиці значаться територіями України.

«Різниця в оцінці експорту-імпорту у 2 млрд дол. – занадто багато для окупованої території. З досвіду торгівлі між Україною й Молдовою, де роль українських компаній у постачанні товарів до Придністров’я аналогічна ролі російських компаній по відношенню з ОРДЛО, можна припускати, що частка, яка припадає на окуповані території – не більше 15% від товарообігу. У нашому випадку це приблизно 1,5-1,7 млрд дол. Саме на таку суму, швидше за все, РФ торгує зі своїми маріонетками. З них імпорт, тобто поставки товару до Росії, – близько 1 млрд доларів», – зазначає Ігор Тишкевич.

Щодо контрабанди він вказує на відмінності даних за деякими товарними позиціями.

«Наприклад, в категорії «продукти тваринного походження» за даними Укрстат виїхало товарів на 122 тисячі доларів, а в РФ в’їхало на 16 млн. У категорії  текстиль різниця у 2 рази – 42,6 і 87 млн ​​доларів. Взуття, парасолі тощо – 1,6 і 22 млн дол. Щодо металургії, за даними Укрстату в РФ поставлено товарів на 957 млн дол., а за даними росіян «заїхало» металів і виробів на 1,7 млрд дол.», – зауважує Ігор Тишкевич.

Разом з тим констатує експерт UIF, є категорії, за якими продукція збігається «до копієчки». Наприклад, український експорт транспортних засобів, імпорт з РФ паперу й друкарської продукції, машин й обладнання.

Ігор Тишкевич також звернув увагу на дані Росстату по «закритій категорії», пригадуючи скандал із «контрабандою» товарів для українського ВПК. Так ось, згідно з цими даними до «закритої категорії» належать комплектуючі за винятком власне зброї, російські поставки у 2018 році оцінювалися у 2,8 млд доларів. У 2017 були 2,1 млн доларів.

Зважаючи на це, на думку автора, дивно виглядатимуть легенди, що Україна «нелегально купувала», намагаючись обдурити російську контррозвідку.

«Російська сторона цю категорію оцінює по факту. Питання в українській стороні. Чи фіксувалися ці поставки нашими митниками? Якщо ні, виходить дивна схема: легально вивіз із РФ, нелегально ввіз в Україну. І це нібито для підтримки боєздатності нашої армії», – пише  Ігор Тишкевич.