» Новини » «Справа про «11 друзів корупціонера»: Головний ризик – якщо буде ухвалено політичне рішення «не виносити сміття з хати»

«Справа про «11 друзів корупціонера»: Головний ризик – якщо буде ухвалено політичне рішення «не виносити сміття з хати»

Експерт з питань антикорупційної політики, державного управління, консультант виборчих та інформаційних кампаній UIF Ігор Попов спрогнозував виданню «Коментарі», чим може завершитися справа про «11 друзів корупціонера». Йдеться про заяву керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького про  виклик на допит членів парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Парламентарів підозрюють в тому, що 18 жовтня вони не підтримали законопроєкт № 2047-д про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості й нібито отримали за це по 30 тис. дол., причому мова йде про представників фракції «Слуга народу».

«Справу про «11 друзів корупціонера» може бути розкрито, і винні можуть бути покарані. В одному з публічних виступів Назар Холодницький заявив, що у нього є три свідки, які готові підтвердити факт дачі хабара. З контексту було зрозуміло, що це три депутати, яким пропонували неправомірну вигоду. Якщо вони раптом не відмовляться від свідчень – цього достатньо для доказу провини», – зазначив Ігор Попов.

Крім того, наголосив він, їхні показання можуть бути підкріплені непрямими доказами – записами камер спостереження, трекінгом мобільних телефонів.

«Головний ризик – це якщо буде прийнято політичне рішення «не виносити сміття з хати», спустивши справу на гальмах, оскільки останнім часом фракція партії влади страждає від безлічі скандалів і звинувачень», – зауважив експерт.

Наразі, підкреслив Ігор Попов, є шанс довести, що більшість налаштована проти корупції. На засіданні Верховної Ради необхідно ухвалити закон про ліквідацію корупційної схеми оцінки житла. На жаль, констатував він, на поточному пленарному тижні цей законопроєкт не був внесений до порядку денного, і це викликає найбільші підозри.

Ігор Попов, Експерт з питань антикорупційної політики, державного управління, консультант виборчих та інформаційних кампаній UIF