» Новини » Рішення МВФ: чи готова Україна до припинення програми

Рішення МВФ: чи готова Україна до припинення програми

Україна вже готова обійтися без зовнішніх позик. Ще рік тому це було неможливо. Але є фактори, які можуть зіграти не на користь держави.

Директор економічних програм «Українського інституту майбутнього» Анатолій Амелін розповів «PG», чи дійсно критична для України відмова від програми з боку МВФ. «Мінфін» виділив головне.

На думку Амеліна, якщо зараз МВФ не схвалить програму, Україна не відчуватиме критичних наслідків. Однак такий сценарій неприємний для подальшої роботи з інвесторами та виходу України на зовнішні ринки.

Україна має досить великі золотовалютні резерви та позитивне сальдо платіжного балансу, що дозволяє нам утримувати українську національну валюту. Тому держава фінансово незалежна від зовнішніх позик. Хоча минулого року це було б критично.

Водночас припинення програми МВФ матиме негативний вплив на отримання позики західних грошей та на її вартості. До того ж продовження програми означає проведення низки реформ, корисних з точки зору економіки, хоч і непопулярних серед населення.

Відмова МВФ позначиться на репутації України. Окрім цього, позики МВФ відносно дешеві – 3%. У випадку виходу на зовнішні ринки варто говорити про понад 7%, що вдвічі дорожче.

Є ще один момент. У другій половині 2020 року фінансисти прогнозують світову економічну кризу. Тому через необхідність обслуговування зовнішнього боргу Україна навряд зможе залучити фінансове кредитування без затвердженої програми МВФ.

Якщо кризи не буде, Україна без труднощів пройде наступний фінансовий рік. Однак в контексті світових економічних ризиків позитивне рішення фонду — запорука нашої фінансової безпеки.

 

Вперше опубліковано: Miнфін

Анатолій Амелін, директор економічних програм UIF