» Новини » Універсального методу боротьби з контрабандою не існує!

Універсального методу боротьби з контрабандою не існує!

Під час прес-конференції на тему: «Українська контрабанда: схеми, обсяги, напрямки» Український інститут майбутнього представив аналіз незаконного товарообігу, над яким експерти працювали протягом останніх півроку.

«Універсального методу боротьби з контрабандою не існує! Для того, щоб подолати це явище, треба вивчати конкретні схеми та вибудувати механізми боротьби з кожним окремо незаконним експортом чи імпортом. Контроль на митниці не зможе забезпечити зменшення контрабандних потоків», – заявив експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» УІМ Ігор Тишкевич. 

За його словами, з точки зору статистики держав-сусідів України потенційна контрабанда зростає темпами, які є на 10% вищі, ніж офіційні обсяги товарообігу між державами. Якщо проаналізувати усі дані, то обсяги потенційної контрабанди за 2018 рік сягають понад 7 млрд 66 млн доларів. Таким чином у порівнянні з 2017 роком вона зросла щонайменше на 2 млрд доларів.

Водночас виконавчий директор УІМ Віктор Андрусів зазначив: для того, щоб зменшити потоки контрабанди, держава має зробити синхронізацію обміну даними з митницями, а також підняти економічний рівень прикордонних регіонів.

«Люди на прикордонних територіях мають отримувати гідну зарплату. Тоді вони не будуть зацікавлені брати участь у нелегальному перевезенні товару. А для цього державі варто подбати про залучення інвесторів. Для цього існує кілька шляхів. По-перше, надання дешевих кредитів, що забезпечить відкриття нових робочих місць і гідних доходів населенню. По-друге, створення вільних економічних зон, де це необхідно», – акцентував Андрусів.

З детальним аналізом методів, схемами, обсягами та напрямками контрабанди в Україні можна ознайомитися у представленій експертами презентації та доповіді.

 Фото: UKRINFORM