» Новини » Електронний контроль обігу тютюнових виробів скоротить обсяги нелегальної торгівлі цигарками

Електронний контроль обігу тютюнових виробів скоротить обсяги нелегальної торгівлі цигарками

Стрімке зростання рівня нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні завдає збитків виробникам й державі. Це призводить до скорочення бюджетних надходжень, негативного міжнародного іміджу, розвитку «тіньової» економіки, контрабанди та організованої злочинності. 

Про це під час круглого столу на тему: «Запровадження електронного контролю обігу тютюнових виробів» говорили в Українському інституті майбутнього. Модератором заходу виступив Євген Єнін, заступник директора Українського інституту майбутнього. Обговорили питання відсутності в Україні ефективного механізму контролю обігу тютюнових виробів від виробника до кінцевого споживача. Саме він мав би забезпечити належне отримання податків і мінімізувати ризики контрабанди та контрафакту.

Спікерами круглого столу були: Олександр Чебанов, начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності ТОВ «ІнтерПроІнвест», Ксенія Барісене (Ksenija Barysiene), директор з питань оподаткування тютюнових виробів та боротьби з нелегальною торгівлею JTI (Japan Tobacco International), Павло Ходаковський, заступник міністра фінансів України, Олена Антіпова, директор Департаменту податків і зборів з юридичних осіб Державної фіскальної служби України, Ярослав Железняк, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Рєзніков Артур, менеджер по боротьбі з нелегальним обігом тютюнових виробів ПрАТ «Філіп Морріс Україна».

Зазначимо, що за останні роки в Україні спостерігається стрімке зростання рівня нелегальної торгівлі тютюновими виробами. За даними моніторингового дослідження Kantar Україна, доля контрабандних і контрафактних сигарет із 2016 по І квартал 2019 року зросла в 7 разів (з 1,1% до 7,2%). Передбачається, що до кінця року цей показник сягне 10%, коли протидіяти нелегальному тютюновому ринку надзвичайно складно.

Вже понад п’ять років обговорюються ініціативи запровадження такої системи в Україні, як правило, під виглядом системи «Електронна акцизна марка». У 2016 році Уряд схвалив концепцію, що з грудня 2018 року має запрацювати автоматизована система контролю за обігом підакцизних товарів. Однак вона так і не була впроваджена, а різні її варіанти зазнають серйозної критики з боку бізнесу. Зокрема, підприємці нарікають, що запропонована «Електронна акцизна марка» не відповідає заявленій меті, не вирішує проблеми, а лише збільшує вартість паперової акцизної марки.

Аналізуючи цю проблему, Український інститут майбутнього констатує наступне:

По-перше, зважаючи на стан нелегальної торгівлі тютюновими виробами та злочинність, як її складовий елемент, а також, пов’язані з цим вкрай негативні економічні наслідки як для бізнесу, так і для держави в цілому, важливість та нагальність запровадження системи електронного контролю обігу тютюнових виробів не викликає сумніву.

По-друге, триваючий євроінтеграційний процес у майбутньому неминуче обумовить питання імплементації європейських норм і стандартів щодо контролю обігу тютюнових виробів, ефективності національної системи цього контролю й можливої заміни її європейською системою. Останнє стосується й питання розумного використання бюджетних коштів. Тому важливо вже зараз мати чітку візію: яку систему ми хочемо запровадити (архітектуру та механізми її функціонування), яка «ціна питання», чи відповідатиме національна система вимогам і практикам ЄС, її операційна сумісність і рівень незалежності від конкретних технологій та постачальників (базування на відкритих стандартах).

Функціями електронної системи контролю обігу тютюнових виробів є відслідковування продукції по ланцюгу поставок та контролю обсягів виробництва і реалізації.

По-третє, запровадження системи електронного контролю за обігом тютюнових виробів, що базується на принципах Директив ЄС, потребує внесення системних змін до чинного законодавства України: Податкового кодексу України, Митного кодексу України, а також Закону України від 19.12.1995 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального». Також необхідно розробити низку підзаконних актів (постанов Кабміну).