» Новини » Справа ПриватБанку — останній рубікон для України!

Справа ПриватБанку — останній рубікон для України!

Що буде, якщо 19 грудня рішення буде проти України?

Телеграм-гейти відвернули увагу від, можливо, останнього рубікону для України — 19 грудня 2019 року. В цей день буде розглянуто апеляцію про «незаконну націоналізацію». Рішення цього суду може вплинути на позицію Високого суду в Лондоні, що буде розглядати справу 10 січня 2020 року. І ось тут почнуться незворотні наслідки.

Потрібно розставити акценти:

  1. Ніякої незаконної націоналізації не було. У жовтні 2016 роки Акціонери ПриватБанку самі просили «забрати банк». І все було за законом.
  2. 18 грудня 2016 року НБУ оголосив ПриватБанк неплатоспроможним. Його банкрутство могло призвести до краху банківської системи і жорсткої економічної кризи країни, що знаходиться в стані війни. Наслідки не мені вам розповідати.
  3. Банк в результаті перейшов у власність Фонду гарантування вкладів (ФГВ), а потім був придбаний за договором купівлі-продажу між ФГВ і Мінфіном.
  4. Потім банк було докапіталізовано, його статутний капітал було збільшено Мінфіном на 116 млрд грн, а після ще на 9 млрд до 167 млрд грн статутного капіталу.

Що буде, якщо 19 грудня рішення буде проти України?

  1. Зростає ймовірність повернення у власність старих акціонерів 25% акцій Приватбанку. 75% при цьому залишаться у Мінфіну.
  2. У січні 2020 року зростає ймовірність прийняття рішення не на користь України. І тут починається ланцюжок непередбачуваних наслідків.
  3. Наступні позови будуть стосуватися оскарження докапіталізації і припинення права власності Мінфіну в Приваті та спроби призначити в банк свій менеджмент.
  4. МВФ вже після грудневого рішення точно візьме паузу в роботі з Україною. Це буде зроблено публічно і відіб’ється на вартості запозичень 2020 року для рефінансування старих кредитів.
  5. ЗМІ розтрубили новину (знаємо, кому вони належать) і натовпи українців вишикуються до банкоматів. Бачили, досвід є.
  6. Україна буде знову в топі світових ЗМІ.
  7. Економічна нестабільність знову поставить під питання прихід інвесторів до України.

Що буде далі з Зеленським?

  1. Економічна криза та банківська паніка вдарять в першу чергу по рейтингах партії і самого Зеленського.
  2. Внутрішня криза та повернення Привату (його частини) старим акціонерам буде охолоджувати відносини України з Європою і США.
  3. Дана подія і новинний фон можуть призвести до виведення з України коштів, інвестованих нерезидентами в ОВДП, а це близько $4 млрд.
  4. Як наслідок, різка девальвація, інфляція, що слідує за нею і зниження купівельної спроможності громадян.
  5. Зростання дефіциту бюджету і відсутність коштів для рефінансування кредитів буде штовхати Україну до переговорів з РФ, як це пропонував Коломойський (він точно щось знає).
  6. Люди, які пройшли війну, не приймуть цю позицію і в Україні не виключені бунти і соціальні/політичні вибухи (Юлія Тимошенко і Петро Порошенко не упустять цей привід).
  7. Не виключений новий Майдан з подальшою втратою Україною свого суверенітету. Ослаблення Києва призведе до посилення регіональних князьків, які за підтримки агентів РФ оголосять про створення нових народних республік.

Позитивних сценаріїв тут немає. Таким чином, якщо в недосконалу судову систему, на яку є вплив з Офісу президента будуть куплені або «продавлені» рішення вигідні старим акціонерам Привату — можна ставити хрест не лише на кар’єрі Зеленського, але і на перспективах України як самостійної процвітаючої країни.

Так що — 19 грудня — рубікон.

Анатолій Амелін, директор економічних програм UIF

Вперше опубліковано: НВ