» Новини » Наталія Кацер-Бучковська: Україна має величезний потенціал для створення ефективної інфраструктури LNG

Наталія Кацер-Бучковська: Україна має величезний потенціал для створення ефективної інфраструктури LNG

Експерти Українського інституту майбутнього Наталія Кацер-Бучковська та Владислав Талах, впевнені: зважаючи на сучасні енергетичні виклики перед Україною, отримання доступу до LNG сушею чи морем – має бути пріоритетним завданням для забезпечення енергобезпеки.

Українська делегація відвідала в Клайпедському порту Литви FSRU Independance – плавучу регазифікаційну установку, яка суттєво впливає на зниження ціни газу на світових ринках.

«Успішна інтеграція зрідження природного газу в структуру національного енергозабезпечення дозволила Литві у 2014 році послабити залежність від Газпрому. Російський монополіст був єдиним, який постачав блакитне паливо і, користуючись статусом монополії, штучно завищувала ціну на нього. З появою альтернативного енергетичного джерела, пропозиція на ринку підвищилась. Це дало Литві та іншим країнам Балтійського моря можливість закуповувати газ за ринковою, обґрунтованою ціною. Щороку LNG-термінал Литві набирає потужність», – зазначила Наталія Кацер-Бучковська.

За словами експертині, Україна зараз стикається з новими викликами в енергобезпеці – невизначеністю з транзитом газу після 2020 року, належним  функціонування ГТС.

«Відповідаючи на ці виклики, потрібно приймати стратегічні рішення! Україна – морська держава й має величезний потенціал для створення ефективної інфраструктури LNG. Досвід Литви показує, що доступ до LNG дає можливість ефективно знижувати ціну на газ, гарантувати фізичну присутність газу в країні та регіоні», – наголосила Кацер-Бучковська.