» Новини » Справа ПриватБанку: 19 грудня – знакове рішення для української економіки

Справа ПриватБанку: 19 грудня – знакове рішення для української економіки

Як відомо, на 19 грудня 2019 року призначений розгляд апеляційної скарги Національного банку України, Кабінету Міністрів України та ПриватБанку на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 18 квітня про скасування націоналізації ПриватБанку.

«Багато хто з фахівців вважає розгляд цієї справи важливим не тільки з точки зору вирішення спору між державою та минулими власниками ПриватБанку, а й знаковим для банківської системи України та української економіки. Це рішення може бути потужним (як позитивним, так і негативним) знаком для вітчизняних та іноземних інвесторів щодо подальшого вектора розвитку нашої країни: продовження практики керованих, незаконних судових рішень або початок змін у бік цивілізації», – зазначає експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього (UIF) Олександр Чебаненко.

В цьому зв’язку, додає він, не може залишитися непомітним рішення про передачу акцій ПриватБанку від Міністерства фінансів до Кабінету Міністрів України. Деякі ЗМІ оголосили це хитрим кроком з боку держави задля унеможливлення передачі акцій ПриватБанку минулим власникам.

«Скоріше за все, причина цих дій трохи в іншому. Відповідно до норм Конституції України та Закону України «Про управління об’єктами державної власності», управління об’єктами державної власності від імені держави здійснює Кабінет Міністрів України. Акції ПриватБанку відносяться саме до таких об’єктів. Тому ця передача скоріше технічне питання. ПриватБанк залишається у власності держави. Змінюється тільки, так би мовити, суб’єкт управління майном», – зауважив експерт UIF.

Водночас Олександр Чебаненко прогнозує: якщо буде остаточне рішення суду про денаціоналізацію ПриватБанку, ця передача, найімовірніше, не матиме особливого значення.