» Новини » Віктор Плахута: Для вирішення проблем авіапрому потрібна політична воля керівництва держави

Віктор Плахута: Для вирішення проблем авіапрому потрібна політична воля керівництва держави

Нинішня влада повинна вже в цьому році на засіданні РНБО розглянути проекти вирішення проблем авіабудівної галузі України й ухвалити відповідні рішення щодо розвитку авіапрому. На цьому наголосив експерт Українського інституту майбутнього Віктор Плахута під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Сучасний стан і перспективи підприємств авіаційної промисловості України». Відповідні проекти можливих варіантів рішень, додав він, вже розроблені фахівцями й чекають розгляду політичним керівництвом країни.

Авіабудівна галузь, зазначив експерт, є однією з головних в країні й повинна нею залишитись. Відповідно до даних УкрНДІАТ, нагадав він, сьогодні авіабудування України нараховує понад 40 підприємств та 52 тис. 400 робочих місць. Упродовж 2011-2019 років підприємства авіапрому реалізували продукції на загальну суму понад 12 млрд доларів США, сплативши до держбюджету 3 млрд доларів США відрахувань.

При цьому, констатує Віктор Плахута, накопичилося і не вирішується низка проблем, які заважають ефективно працювати як всій галузі, так і окремим її підприємствам.

«В країні відсутній єдиний центр формування та реалізації державної політики з питань галузевого управління авіаційною промисловістю. Діяльність ДК «Укроборнопром» в цьому напрямку практично не здійснювалась, реалізація управлінських функцій виявилась неефективною. ДК «Укроборонпром» не є розпорядником бюджетних коштів та, існуючи тільки за рахунок внесків учасників, не може фінансувати їх виробничі програми. Наслідком є неконтрольований критичний стан всієї галузі та загроза її втрати для України. Фінансовий стан вітчизняних авіакомпаній не дозоляє їм придбати нові українські літаки. Замість них в Україну ввозять через механізм лізингу, не сплачуючи ПДВ, західні «уживані» літаки, які ще мають певний строк експлуатації. Для стимулювання попиту на нові вітчизняні літаки необхідно створити високо капіталізовану лізингову компанію. Її основною метою має бути просування через лізингові механізми українських літаків як на внутрішньому, так і на світовому ринках. Необхідно ухвалити Закон про особливості правового режиму стратегічно важливих для економіки та безпеки держави підприємств. Цим документом необхідно визначити систему норм, які б гарантували їх сталий розвиток і захист від втрати повного контролю з боку держави», – зауважив експерт UIF.

Сьогодні авіабудівна галузь, переконаний Віктор Плахута, створюючи й виробляючи сучасні літаки, двигуни, обладнання, здатна формувати у світі імідж України, як розвинутої індустріальної держави!

Експерт UIF наголошує: в усіх авіаційних державах світу, до яких належить й Україна, авіаційна промисловість через високу додану вартість здійснює вагомий внесок у зростання ВВП цих країн. Аналіз тенденцій розвитку світового авіабудування також свідчить про неухильну підтримку керівниками держав та урядами своїх вітчизняних виробників. Одне робоче місце в авіапромі стимулює утворення від 8 до 12 робочих місць у суміжних галузях, а також додаткові робочі місця в інфраструктурі й сфері обслуговування.