» Новини » Керівник Офісу Президента може бути звільнений через люстрацію

Керівник Офісу Президента може бути звільнений через люстрацію

Помах крила метелика на одному континенті може викликати землетрус на іншому – така теорія хаосу. Так само дрібна технічна правка до законопроекту може привести до тектонічних зрушень в українській політиці та змінити баланс при ухваленні стратегічних рішень у дипломатії.

6 грудня Верховна Рада ухвалила закон 2260, який змінює процедури державної служби, насамперед спрощує звільнення посадовців. Перед другим читанням у законопроекті зявилася додаткова поправка до закону про очищення влади. У переліку посад, щодо яких здійснюється очищення влади, слова “Глави Адміністрації Президента України” замінено на “Керівника постійно діючого допоміжного органу, утвореного Президентом України”. При обговоренні правку ставили на підтвердження, проте вона не викликала жодних підозр і обєднала зал. Доповідав законопроект до другого читання лідер партії “Слуга народу” О.Корнієнко, він же був і автором згаданої правки.

Проте, після підписання закону Президентом виникають підстави для звільнення А.Богдана з посади Керівника Офісу Президента. Андрій Йосипович працював на посаді урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики сукупно більше одного року в період 2010-2014 років та не звільнився з посади у період 21.11.13-22.02.14. Таким чином, за формальними критеріями може попасти під заборону обіймати посаду. Перейменування Адміністрації Президента на Офіс Президента у червні 2019 вирішувало цю проблему. Проте, нова “технічна” правка знову створює правові підстави для звільнення. І якщо навіть сам Президент не підпише відповідного Указу, цього можуть добиватися судовими позовами. Група, яка запропонувала таку правку, має достатньо сил і ресурсів для ведення позовної діяльності.

Ветування законопроекту 2260 не вирішує проблему, бо закон треба буде повертати з пропозиціями, і вносити пропозицію щодо скасування даної правки буде нелогічно та викличе забагато політичних питань.

Закон про очищення влади був жорстко критикований Венеційською комісією, проте він діє, і відміняти його зараз ніхто не буде. Особи, які втратили право на обіймання посад на пять років, вже зараз будуть призначатися на посади державної служби. Дехто виграє позови в ЄСПЛ і відновиться на посаді. Проте, цей варіант неприйнятний для Керівника Офісу в разі звільнення, бо вимагатиме занадто тривалого часу.

В сучасній політичній конструкції влади особистість А.Богдана має величезні впливи, і Керівник офісу визначає багато стратегічних, економічних та кадрових питань. В разі звільнення згідно закону про очищення влади є досить обмежений перелік малозначимих посад, куди його можна буде призначити. А заміна Керівника Офісу може змінити ситуацію у багатьох гарячих питаннях української політики – від відносин з Росією до долі “Приватбанку”, і може навіть прискорити політичні землетруси на американських виборах на іншому континенті.

Ігор Попов, експерт з питань антикорупційної політики, державного управління, консультант виборчих та інформаційних кампаній UIF

Вперше опбліковано: Українська Правда. Блоги