» Новини » Розпочався знаковий для майбутньої політичної системи США тиждень

Розпочався знаковий для майбутньої політичної системи США тиждень

У США стрімко поляризувалась політична атмосфера, яка нівелює колективну національну самосвідомість на користь вузьких політичних інтересів. Про переможців процесу ми дізнаємось вже цього тижня, – пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Експерт нагадав: юридичний комітет Сенату США висунув проти Трампа дві статті щодо імпічменту – зловживання владою та перешкоджання роботі Конгресу. За ці звинувачення, прогнозує Ілія Куса, проголосує більшість Палати представників, яку контролюють демократи. Далі, після оголошення імпічменту, справу має розглянути Сенат. У ньому, на відміну від Палати, домінують республіканці.

«Глава республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл вже зробив низку неоднозначних заяв про імпічмент. Зокрема, він заявив: процедура імпічменту узгоджена з позицією юристів Білого Дому (читай – команди Трампа), і що «наші позиції і позиції президента не будуть відрізнятися». Натомість глава юридичного комітету Сенату США Ліндсі Грем переконував журналістів, що зробить все, «аби справа про імпічмент померла в Сенаті», і закінчилася в січні на користь Америки», – додав Ілія Куса.

Ці коментарі в стилі «Америка = Трамп» і відвертий вирок імпічменту ще до початку офіційних процедур, зазначив експерт, свідчать про інституціональну кризу в США. Обидві сторони – і демократи, і республіканці постали перед складним вибором. Розпочався знаковий для майбутньої політичної системи США тиждень, додав Ілія Куса.

«Через те, що вони розкрутили це питання в найвитонченіших і неймовірних контекстах і формах, його вже не сприймають серйозно. І будь-яке рішення буде поганим для США в цілому. Якщо Сенат завалить імпічмент і виправдає президента, можна буде говорити про те, що цієї інституції вже немає в тому вигляді, в якому вона замислювалася батьками-засновниками. Республіканці збережуть свого головного кандидата на вибори 2020 року, проте серйозно розхитають систему стримувань і противаг. Якщо ж вони усунуть Трампа, то завалять свої ж вибори 2020 року, зате покажуть себе великими державниками, здатними думати про країну і в інтересах громадян», – зауважив експерт.

Подібна картина і у демократів, наголосив Ілія Куса.

«Прибрати Трампа, значить «кинути» близько 40% громадян, які в нього вірять і не перейнялися імпічментом й звинуваченнями. А також довершити розпочатий процес інструменталізації процедури у вузьких політичних інтересах в очах значної частини населення. Не прибрати Трампа – кінець на виборах, втрата обличчя і, ймовірно, помста з боку переобраного Трампа в 2020 році. Їм довго потрібно буде відмивати репутацію в очах частини громадян, а їхні прихильники знесуть нинішнє старіюче керівництво партії», – коментує експерт.

У будь-якому випадку, резюмує Ілія Куса, відбуватиметься посилення розколу в американському суспільстві, який поглибився й проявився в нових-старих формах після приходу Трампа до влади в 2017 році.