» Новини » Україна повинна прагнути перемогти Росію будь-яким можливим способом

Україна повинна прагнути перемогти Росію будь-яким можливим способом

На необхідності перемістити зону бойових дій на територію Росії всіма невоєнними засобами й зіграти на слабких сторонах Путіна наголосили експерти національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Глен Грант та Іраклій Джанашия. Про це вони заявили під час брифінгу в УНІАН на тему: «Стратегія національної безпеки України».

Кожен аспект конфлікту з Росією, переконані експерти UIF, повинен розглядатися в довгостроковій перспективі та мати чіткий план для реалізації загальної стратегії.

Треба бути готовими, підкреслюють вони, на кожному етапі дати відсіч загрозам Росії. Тут однаково важливими та взаємопов’язаними є вісім складових забезпечення безпеки: Конституція і роль Президента; стратегічне терпіння і стримування Росії; економічне відродження; соціальне відродження; організаційна реструктуризація; реорганізація системи оборони; міжнародні відносини; гібридна війна з Росією всіма невійськовими способами.

«Для того, щоб подолати Росію треба усвідомити, що конституційно Президент має забагато обов’язків та від нього вимагається бути майже суперменом. Але ми живимо в реаліях. Треба, щоб Уряд України мав чітко розроблену стратегію з безпеки, та діяв стратегічно, а не тактично, у випадку агресії. Також Офіс Президента повинен мати стратегію дій щодо безпекової ситуації в країні, а не тільки працювати в режимі вирішення повсякденних викликів суспільства», – зазначив Глен Грант.

Він переконаний: необхідно змінити внутрішнє мислення і дії Росії на користь Україні і на шкоду Путіну. Команда, що керуватиме цим процесом, повинна базуватися в РНБО й складатися з найінноваційніших спеціалістів країни.

«Дуже важливу роль щодо протидії Росії має відігравати РНБО України. Наразі у них немає чіткої скоординованої роботи у цьому питанні. Робота РНБО має містити три головні функції: можливість керувати військовими операціями; обробляти інформацію з центрального пункту розвідки, у якому міститься розвідувальна інформація не тільки закритого типу, а й з різних джерел щодо діяльності Росії; повинна бути сильна команда, яка протистоятиме у цій війні. Потрібне стратегічне терпіння і вміння зіграти на слабких сторонах Путіна. Необхідно тримати його у постійному стресі, використовуючи дипломатичні, юридичні, фінансові засоби», – зауважив Глен Грант.

Водночас, додав він, мають відбутися якісні зміни в структурах безпеки та силах оборони. Тут повинні відбутися суттєві зміни, покликані сформувати нове мислення й запровадити інновації.

«Національна стратегія збройних сил України має бути розроблена таким чином, щоб протистояти Росії такій, як вона є зараз, а не такій, якій собі уявляє центральний штаб. Треба позбутися мислення про те, що війна іде лише на Донбасі, і буде ідти тільки на Донбасі. Треба також вести і дипломатичні війни та перемовини. Крім того, ЗСУ має більше використовувати «волонтерський» людський ресурс по всій країні для протистояння – це і якісна підготовка, і підтримка, і залучення. Потрібний новий концепт бачення армії в майбутньому. Відповідно до цього треба змінити законодавство», – переконаний експерт.

Крім того, наголошує Глен Грант, важливими для подолання агресора є економічна стабільність та верховенство права.

«Економіка країни має бути стабільною. Потрібні гроші, щоб протистояти Путіну. Держава повинна підтримувати волонтерів й активістів, захищати стартапи та ЗМІ. Також важливий аспект є верховенство права. Люди не інвестуватимуть, якщо не будуть впевненні в ефективності юридичної системи», – зазначив Глен Грант.