» Новини » Цифра дня: 400 000 доларів

Цифра дня: 400 000 доларів

Якщо уряд разом з Нацбанком змінять систему регулювання банківського сектора, перестануть розвивати піраміду облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), будуть системно стимулювати споживання українцями української продукції, за 10 років ми Україну не впізнаємо, – пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» директор економічних програм Українського інститут майбутнього Анатолій Амелін.

Експерт зауважує, що середня сума кредитних зобов’язань домогосподарств США при середній ЗП $ 4000 / міс складає $ 400 000, а це потенційна сума кредитування українських домогосподарств, з огляду на 10-ти кратну різницю в доходах в США і при зарплатні в 3920 грн.

«Якщо припустити, що 10 млн українських домогосподарств зможуть скористатися такими кредитними ресурсами, то споживання в Україні наступні роки може зрости на $ 400 млрд (2,5 ВВП України). Фантастика? Насправді, якщо є програма уряду підвищити якість життя, то це не тільки робочі місця, а й доступні кредити. І ніхто не каже за досягнення KPI за рік, наступні десятиліття воно цілком досяжне», – зазначає Амелін.

Тоді є шанс, наголошує експерт, що старі хрущовки виростуть у сучасні будинки, налагодиться виробництво автомобілів, студенти зможуть отримати якісну освіту, з’являться нові робочі місця, відбудеться економічний ріст, наповниться бюджет, а соціальні програми отримаю необхідні кошти.

«Якщо ми згадаємо, що середнє кредитне навантаження в Україні 900 дол. на домогосподарство, потенціал зростання кредитного ринку – 40 разів. Залишилося тільки відкрити очі на це уряду і Нацбанку», – підсумував Анатолій Амелін.