» Новини » Сергій Колесник: Органи влади повинні забезпечити докладне документування стану здоров’я ув’язненого

Сергій Колесник: Органи влади повинні забезпечити докладне документування стану здоров’я ув’язненого

Експерт Українського інституту майбутнього програми реформи правоохоронних органів та судової влади Сергій Колесник взяв участь в семінарі, де обговорили сучасний стан та проблемні питання надання медичної допомоги в місцях позбавлення волі. Захід відбувся 20 грудня на запрошення прокуратури Київської області. У ньому взяли участь прокурори, які здійснюють нагляд за додержанням законів у тюрмах. Обговорили сучасний стан та проблемні питання щодо меддопомоги арештованим, обмінялися думками й пропозиціями.

Представник Генеральної прокуратури України поділився інформацією про жахливий стан надання медичної допомоги в Бучанській багатопрофільній лікарні.

Сергій Колесник звернув увагу прокурорів на необхідність проведення перевірок за скаргами ув’язнених з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

«Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях неодноразово зазначав, що відсутність належної медичної допомоги під час тримання під вартою є нелюдським поводженням, що суперечить ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (заборона катування). Сам факт огляду ув’язненого лікарем та призначення йому певного виду лікування автоматично не може свідчити, що медична допомога була належною. Органи влади повинні забезпечити докладне документування стану здоров’я особи та медичної допомоги впродовж всього терміну ув’язнення, оперативність і точність діагнозу та лікування», зазначив Сергій Колесник.

Також під час заходу обговорили ідею керівництва Міністерства юстиції щодо функціонування приватних СІЗО. Думки учасників з цього приводу розділилися. Деякі прокурори були не проти запровадження такої моделі, а деякі – висловили занепокоєння можливими ризиками її функціонування.

У підсумку всі погодилися, що без подолання корупції та належного фінансування, а також забезпечення охорони і дотримання режимних вимог, така ідея приречена на провал.