» Без категорії » Символом 2020 року буде «землетрус»

Символом 2020 року буде «землетрус»

Український інститут майбутнього презентував у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» четверту аналітичну доповідь «Прогноз 2020: виклики і можливості».

У ній розглянуті ключові сценарії розвитку політичної та економічної ситуації наступного року. Прогноз охоплює міжнародну та внутрішню політику, економіку, правоохоронну та судову сфери і таким чином дає комплексну картину ситуації, в якій перебуватиме Україна.

«Образом 2020 року буде «землетрус». Наразі відбувається злам старої системи і встановлення нової, злам старих домовленостей і формування нових. Все це проходитиме через низку політичних криз, економічних викликів тощо», – зазначив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів.

Великою мірою кризові тренди кінця 2019 року набиратимуть сили ближче до літа і з розв’язкою восени 2020 року. «Землетрус» відбуватиметься не тільки всередині країни, а й зовні. Як наголошує експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу UIF Ілія Куса, 2020 рік буде важливим для зовнішньої політики України.  

«По-перше, у 2020 році спостерігатиметься політична фрагментація. Політикам стало складніше апелювати до виборців, створювати коаліції, формувати нові уряди. Відбувається криза центристських сил, які останні десятиліття намагалися балансувати – бути поміркованими і центристськими. По-третє, міжнародна система безпеки дуже розхитана. У 2020 році є загрози і ризики щодо системи озброєння. Крім того, спостерігається ядерна гонка озброєнь на Близькому Сході. Актуальною і не вирішеною залишається проблема протистояння між Іраном та Північною Кореєю. По-четверте, важливим для України є події з імпічментом Трампа. Сенат розглядатиме це питання у січні. Україна ж фігурує у цьому скандалі і є частиною політичної боротьби у США. Наступний рік буде важливим для зовнішньої політики України. Буде неймовірно складно, враховуючи слабкі позиції і взаємовідносини з США, Китаєм та відсутність взаємовідносин з більшістю країн у Південній Америці, Азії, Африці і Близькому Сході», – зауважив Ілія Куса.

Оглядаючись на 2019 рік можна сказати, що відбувся злам старої системи. В країні оновилась політична еліта і утворилась унікальна історична ситуація, коли одна політична сила отримала всю повноту влади: Президент, Кабмін і Рада. Як підкреслює директор економічних програм  UIF Анатолій Амелін, інвестори позитивно оцінили зміну еліт, що сформувало певну базу довіри.

«Зараз активізувалось зростання капітальних інвестицій в Україну. Цілу групу дисбалансів у національній економіці викликав курс долара. Через нескоординованість дій Міністерства фінансів, Національного банку, що призвело до зміцнення національної валюти. Прихід великого іноземного спекулятивного капіталу понад 4,5 млрд дол в українські ОВДП створило ризики у випадку негативного сценарію розвитку України. Світова економіка в 2019 році сповільнилася, в 2020 році спостерігатиметься невелике прискорення за рахунок країн, що розвиваються. Загалом ми оптимістично оцінюємо розвиток економіки як у 4-му кварталі 2019 року, так і в 2020 році. За нашим прогнозом, у базовому сценарії економіка України зросте в 2020 році на 4.4%, що вище всіх раніше озвучених прогнозів. Насамперед, це відбудеться завдяки високому росту споживання, коли інфляція істотно нижче зростання доходів, а також зростання інвестицій, які зростуть як за рахунок збільшення притоку іноземних інвестицій, так і активізації інвестування, а також запуску ринку землі в 4-му кварталі 2020 року», – коментує Анатолій Амелін.

Водночас експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» UIF Ігар Тишкевич виокремив декілька ключових факторів стабільності, які впливатимуть на сценарій розвитку подій в 2020 році.

«Передусім – це легітимність, наскільки цільова аудиторія погоджується з тим, що влада або керівництво має право ухвалювати рішення обов’язкове для виконання. Існує внутрішня і зовнішня легітимність. Внутрішня – населення і еліти (олігархи та політики), зовнішня – світові та регіональні лідери. Друге – ресурсна база, яка поділяється на економічну (фінанси, люди, технології, знання), силову (структури та механізми примушування, арбітраж та правосуддя), організаційну (обмін інформацією, аналіз, ухвалення та виконання рішень), ідеологічну, навколо якої об’єднується суспільство (маркери сприйняття, цементуючі ідеї). Трете – зовнішня підтримка світових держав та лідерів. Також існує 4 сценарії щодо розвитку подій на Донбасі – це ні війна, ні мир, у якому ми існуємо сьогодні; повернення території мирним шляхом, починаючи від реалізації плану Путіна і закінчуючи нашим; неукраїнський Донбас, починаючи від анексії і закінчуючи відмовою України: військовий сценарій. У 2020 році будуть проводити переговори і Росія, і Україна, але ми залишимося у позиції ні війни, ні миру. Вірогідність ведення війни мала, але можлива ескалація на ділянках фронту перед тим, як будуть відбуватися переговори у тому чи іншому форматі.

Заступник директора програми реформи правоохоронних органів та судової влади UIF Євген Єнін спрогнозував розвиток правоохоронної та судової системи у 2020 році.

«Буде непростий рік. Це пов’язано з тим, що після останніх виборів відбуваються активні процеси в органах правопорядку. Йдеться про Генпрокуратуру, яка завершила атестацію і 45 % прокурорів не пройшли до складу офісу генпрокурора. Відповідно вони почнуть свою діяльність на протилежному боці барикад. Очікуємо і більше позовів про незаконне звільнення та поновлення на роботі, деморалізацію прокурорів всіх рівнів як на обласному, так і на місцевому рівні. Позитивні зміни ми могли б очікувати у підвищенні рівня кваліфікації прокурорів, еволюції правозастосовуючих практик, так само можливо збільшення довіри громадськості до української прокуратури. У 2020 році очікуються результати щодо справи Майдану, зміна керівництва ДБР. Що ж до повернення активів,  очікування негативні. А справжнім тестом для оновленої прокуратури стане розслідування щодо ПриватБанку. Щодо Нацполіції, вдалий ребрендинг структури, а саме створення Департаменту стратегічних розробок (за сприяння та підтримки міжнародних партнерів) та ініціативна ліквідація економічного підрозділу НПУ (у порівнянні з СБУ), підтвердили налаштованість керівництва МВС та НПУ на продовження курсу реформ. У 2020 р. НПУ відіграватиме ключову роль в забезпеченні громадської безпеки та протидії злочинності з огляду на зростання протестного потенціалу населення як через погіршення соціально-економічної ситуації в Україні, так і в контексті можливих зрушень у врегулюванні російсько-українського конфлікту», – наголосив Євген Єнін.

Залишити Коментар