» Новини » Ігор Тишкевич: Авіакатастрофа МАУ під Тегераном ставить Україну на кілька «розтяжок»

Ігор Тишкевич: Авіакатастрофа МАУ під Тегераном ставить Україну на кілька «розтяжок»

На тлі трагедії в Ірані, де неподалік Тегерану упав літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, Україна опиниться відразу ж на кількох так званих розтяжках, – пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика»  UIF Ігар Тишкевич.

Експерт наголосив на трьох факторах, з якими зіткнеться Україна у зв’язку з трагедією. Насамперед, йдеться про зовнішньополітичну ситуацію, яка передбачає кілька версій й розслідування, починаючи від несправності літака до підриву терористами чи зіткнення в повітрі з американським безпілотником.

По-друге, що привертає увагу до України, за словами Ігаря Тишкевича, це внутрішньополітичні й економічні фактори.

«А саме, що робити з МАУ Коломойського. Компанія в боргах як у шовках, літаки їй не належать (крім одного), питання з технічним обслуговуванням. Зокрема, цей рейс вилетів із Тегерана на 57 хвилин пізніше визначеного часу. Питання складне, враховуючи масштаби МАУ. Але якщо не думати, повториться історія з авіакомпанією «АероСвіт» (яка так само належала групі Приват)», – пише Ігар Тишкевич.

По-третє, наголошує експерт, йдеться про інформаційну гігієну, яка носитиме в українських ЗМІ різноплановий характер, а деякі політики будуть використовувати трагедію у своїх внутрішньополітичних інтересах.

«Пафосні заяви, удавана сльоза, сталь в голосі від обурення тощо. При цьому різними групами висуватимуться різні вимоги бажаної реакції державної машини, – зазначає Тишкевич. – Варто також пам’ятати фактор Росії. Найгірше, що трагедія стане прекрасним подарунком для РФ, її інформаційних операцій. Будуть додаткові темники й розгони».