» Новини » Анатолій Амелін: Законопроєкт № 1210 знищить українську економіку

Анатолій Амелін: Законопроєкт № 1210 знищить українську економіку

Директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін наголошує на згубності наслідків законопроєкту № 1210, ухваленого парламентом у першому читанні. У документі йдеться про зміни до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків. Про це експерт пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».

Анатолій Амелін вказує, що у цьому законопроєкті об’єднали всі забаганки Мінфіну, податкових консультантів (які заробляють на ускладненнях для бізнесу) з величезною кількістю технічних правок. Також документ містить понад 500 сторінок порівняльної таблиці, навіть прочитати які звичайному депутату не під силу. Залишається, іронізує Анатолій Амелін, включити турборежим і заховати голову в пісок.

Автор наводить короткий перелік наслідків від ухвалення законопроєкту.

«-1% втрати ВВП (BEPS, КІК, зростання ренти по газу і ренти по руді. Як Уряд планує вийти на 5% -7% в рік? Згортання офісів AT-компаній з українськими резидентами. Включаються норми подвійного оподаткування. Посилюються умови ведення бізнесу в порівнянні з іншими юрисдикціями. Зростають ризики неправомірного коригування податківцями Вашого фінансового результату (п 140.5.17). З’явиться дискримінація іноземних інвесторів, курсові різниці яких стануть базою оподаткування (ст. 140.5.15). Стаття 21.4 виключається, а вона визначала персональну відповідальність податківця, який утискає український бізнес. Стаття 44.9 дає право податківцям по своєму трактувати норми закону без наслідків! Статтею 198.8 вводиться оподаткування експортних операцій за ставкою 20% ПДВ із суми перевищення собівартості над ціною продажу, що є економічно невиправданим. Стаття 252.20 підвищує ставку ренти на руду. Чи не логічніше оподатковувати експорт або готову продукцію? Як відіб’ється на ринку праці і надходженнях до бюджету падіння світових цін і згортання українськими металургами всіх інвестпрограм, скорочення персоналу разом зі зростанням ставок ренти? Така ж ситуації за ставками стимулюючої ренти на видобуток газу (ст. 252.20, 252.22). В країні, що імпортує газ, ми підсилюємо фіскальне навантаження на свої ж газовидобувні компанії», – пише Анатолій Амелін.

Водночас експерт UIF зауважує, що прокоментував законопроєкт № 1210 у першому читанні.

«Можливо, щось зміниться, але якщо буде такий турборежим, як думаєте, скільки бізнесменів помахають Україні й новій владі рукою?» – резюмує Анатолій Амелін.