» Новини » Титанова галузь може стати потужним драйвером зростання української економіки

Титанова галузь може стати потужним драйвером зростання української економіки

Розвиток титанової галузі може дати новий поштовх економічному зростанню України. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

На жаль, констатує експерт, у влади немає розуміння пріоритетів, стратегії. Вона не знає, що робити з Дмитром Фірташем, який отримав контроль над титановою галуззю України, а також Миколою Мартиненком, який сів на потоки.

«Запаси діоксиду титану (TiO2) в Україні оцінюють в 184 млн тонн, що у вартості кінцевої продукції оцінюється у понад 300 млрд доларів. Ці запаси не є ідеальними, для видобутку потрібні пристойні (десятки-сотні млн доларів) інвестиції в будівництво кар’єрів, збагачувальних потужностей. Але зараз Україна є однією з п’яти країн-виробників концентратів титанових руд у світі. На її території зосереджено 20% світових запасів і видобутку ільменіту, включаючи 40 титанових родовищ (з яких: 1 – унікальне, 13 – великих, 12 – розвіданих, 5 – розроблюваних). У колишньому СРСР частка України у виробництві ільменітових концентратів становила 90%. При цьому довгострокове зростання попиту на TiO 2 за останні 40 років у середньому становить 3,05% щороку. Світова лакофарбова промисловість спожила майже 3,5 мільйона тонн TiO2 у 2019 році, що становить 55% від загального світового споживання», – зазначає Анатолій Амелін.

Наразі, зауважує експерт, існує широкий розкид цін на TiO2.

«Якщо брати китайські ціни, то тонна TiO2 коштує від 1700 доларів. Титанова індустрія оперує відразу декількома паралельними, а не вертикальними сходами технологічного переділу: від діоксиду-відбілювача, титанового шлаку і губки до лиття з прокатом і до 3D друку з титанового порошку і прецизійного кування несучих корпусних елементів авіатехніки і ракет. До речі, українська компанія «Велта», яка з нуля створила сучасний бізнес, днями уклала контракт з американцями на 100 млн доларів на поставку їм українського діоксиду титану», – пише Анатолій Амелін.