» Новини » Олександр Чебаненко: Ухвалений законопроєкт №2285-д в останній редакції вкрай негативний для громадян України

Олександр Чебаненко: Ухвалений законопроєкт №2285-д в останній редакції вкрай негативний для громадян України

Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроєкт №2285-д щодо грального бізнесу. За нього віддали свої голоси 260 народних депутатів.

Олександр Чебаненко, експерт програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього назвав плюси і мінуси ухваленого законопроєкту.

З плюсів:

  1. Мінімальний вік гравців був збільшений з 18 до 21 року.
  2. Фонд підтримки лудоманії (хоча в законопроєкті у нього інша назва) все-таки не буде фінансувати контролюючий цей бізнес орган.

На жаль, із серйозних плюсів це, мабуть, всі.

Мінуси:

  1. Оголошено, що система єдиного державного онлайн-моніторингу грального бізнесу може бути запущена в дію через два з половиною роки після початку дії цього закону. На жаль, підтверджуються найгірші прогнози про те, що буде все зроблено, щоб ця система, яка фактично робить цей ринок цивілізованим, не запрацювала якомога довше.
  2. Щодо уповноваженого органу контролю.

Строк на створення і устаткування Комісії – рік і більше (протягом цього часу велика ймовірність анархії на ринку). Можливе дублювання функцій Мінфіну плюс існують високі ризики корупції при фактичній непідконтрольності в разі прямого підпорядкування Кабміну. Як показує досвід спецкомісій (наприклад, на ринку енергетики тощо), створення колегіального органу має практично ідентичні проблеми, що і вертикального (включаючи корупційні), плюс, розмивається відповідальність. Створення окремої Комісії може бути виправданим лише ПІСЛЯ нормалізації та максимальної декриміналізації роботи ринку.

  1. Щодо необхідності мати домен в зоні .UA.

Вимога щодо наявності домену в зоні .UA (на отримання якого потрібно не менш як рік) з великою вірогідністю закріпить монопольний статус компаній, працюючих сьогодні онлайн під прикриттям лотерей. Крім того, це зупинить мінімум на рік прихід західних операторів.

  1. Щодо реклами.

У законопроєкті відсутні достатні механізми захисту неповнолітніх від рекламної і маркетингової продукції азартного ринку, особливо онлайн. Вважаємо, що якщо вчені довели високий рівень можливості залежності від азартних ігор, їх слід прирівняти за ступенем загрози життю і здоров’ю до куріння та алкогольних виробів з аналогічним статусом реклами.

  1. Щодо букмекерів

Букмекери, як офлайн, так і онлайн, фактично отримали право вести саме «казиношні» ігри. На жаль, Україна повторює ту саму помилку, з наслідками якої бореться весь цивілізований світ.

Букмекерська діяльність може вестися без забезпечення захисту інформації.

За букмекерів можуть бути офшорні компанії.

Букмекери отримали фактичне право на продаж субліцензій (прав) на здійснення букмекерської діяльності через передачу іншим особам своїх приміщень.

Загальний прогноз щодо дії цього закону: якщо він буде введений в дію у чинній редакції, то вкрай негативний для громадян України та нашого суспільства, коли «сірий» ринок грального бізнесу просто називається «несірий», але зберігає практично всі його недоліки та небезпечні риси.