» Новини » Відставка прем’єр-міністра: Незручне становище Зеленського та посилення позицій Гончарука

Відставка прем’єр-міністра: Незручне становище Зеленського та посилення позицій Гончарука

Подавши у відставку, прем’єр-міністр Олексій Гончарук поставив Президента Володимира Зеленського в незручне становище. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Експерт зазначає, що Зеленський має небагато виходів із цієї ситуації.

«Якщо прийняти відставку, то потрібно терміново шукати заміну не тільки Гончаруку, а й частині команди, яка піде з ним. Лава запасних – порожня. Швидкого рішення немає. Але можна «псіхануть». До слова, Зеленський не  зможе технічно прийняти відставку, бо це відповідальність парламенту. Але хід красивий. Не прийняти – це визнати самостійність Гончарука й зростання його впливу», – зауважує Анатолій Амелін.

Експерт також наголошує, що сьогодні значно зросла суб’єктність Олексія Гончарука.

«Коломойський намагався збити його різними способами, зокрема, записами розмов, викладеними з апломбом в мережу. Хто їх зробив і як, буде для всіх, схоже, сюрпризом. Але, в підсумку, це лише посилило Гончарука. Гончарук заручився підтримкою міжнародних інститутів. Опоненти чинного  президента (Порошенко та іже з ними) також висловилися на підтримку Гончарука. Підтримали Гончарука й бізнес-асоціації», – пише Анатолій Амелін.

 

У новому статусі, прогнозує експерт, Гончарук стає суб’єктом політичної ініціативи.

«Під Гончарука прийдуть гроші для формування нового політичного проєкту. Зростає ризик розколу в ВР. Висока ймовірність формування пропрем’єрської групи в парламенті (частина СН, Голос, Порошенко і ситуативно БЮТ). У результаті цієї гри вплив і роль Зеленського буде значно знижено», – резюмує Анатолій Амелін.