» Новини » Анатолій Амелін: Україні потрібен професійний антикризовий прем’єр

Анатолій Амелін: Україні потрібен професійний антикризовий прем’єр

Прем’єр повинен бути стратегом й професіоналом. На цьому наголошує на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін, коментуючи критерії відбору прем’єра.

«Прем’єр-міністр повинен мати стратегічне бачення і знати стратегічні цілі, до яких веде країну в довгостроковій перспективі (мінімум на 10 років) без прив’язки до своєї каденції. За відсутності стратегічних цілей неможливо залучити великий інвестиційний капітал, а внутрішні завдання будуть лише на рівні «латання дірок». Він повинен мати досвід управління масштабними системами (колективи людей, складні технологічні процеси), з доведеними здібностями справлятися з кризою. Повинні бути навички найму топменеджерів, грамотної постановки задачі, моніторингу та контролю за їх виконанням. Якщо цього немає, зростає ризик критичних управлінських помилок. Це має бути менеджер з швидким гострим мисленням, який вміє працювати з великими масивами інформації, ухвалювати оперативні рішення для розв’язання складних питань і брати на себе відповідальність. Експерт з хорошим міжнародним баченням і контактами (Україна – експортно орієнтована країна). Ми знаходимося в залежності від глобальної економічної ситуації. Відсутність цієї навички – критична загроза національним економічним інтересам і майбутнього добробуту громадян», – зауважує Анатолій Амелін.

Також, додає автор, прем’єром має бути професіонал зі здоровим глуздом.

«Здоровий глузд – найважливіша навичка в умовах обмеження інформації для ухвалення оперативного рішення. Професіонал, здатний домагатися зростання економіки понад 7% -10% на рік, який має чіткий план як цього домогтися, підтриманий бізнесом й політичними елітами. Менеджер, який має розуміння, як знизити соціальне навантаження на бюджет, вміє грамотно це реалізувати, маючи підтримку громадян. Соціальне навантаження – одне з гальм розвитку економіки. Мова не про скорочення пенсій, а про зниження частки соціальних витрат внаслідок прискорення економіки й створення робочих місць із залученням соціальних категорій громадян. Людина, яка має бачення, як ефективно працювати з боргами. Прем’єр – це політик, особистість зі здатністю спілкуватися, переконувати й отримувати визнання більшості людей. Це людина, яка може знайти діалог з різними політичними силами, об’єднавши їх загальними інтересами України, людина з харизмою. Якщо цього немає, немає довіри електорату, немає шансу на ефективну роботу і реалізацію завдань», – пише Анатолій Амелін.

Сьогодні, продовжує експерт, важливо розуміти, що з кожним роком в України скорочується запас міцності.

«Промвиробництво впало на 7%. Робота з боргами призвела до критичного для економіки зміцнення гривні (постраждали всі експортери). Ми залежимо від цін на сировину більше, ніж від рішень уряду (динаміка ВВП України на 85% збігається з графіком цін на сировину). Інвестори обходять Україну стороною (2 млрд доларів інвестицій в рік – це смішно, в 2008 було понад 10 млрд доларів). Триває трудова міграція (Німеччина, Польща, Угорщина поліпшили умови для України). Світ знаходиться на порозі нової світової кризи», – зазначає експерт UIF.

Зважаючи на ці виклики, резюмує Анатолій Амелін, сьогодні Україні потрібен  професійний антикризовий прем’єр, інакше буде тупцювання на місці, яке ми спостерігаємо впродовж останніх 10 років.