» Новини » Віктор Андрусів: В Україні має бути логіка формування зарплат держслужбовцям

Віктор Андрусів: В Україні має бути логіка формування зарплат держслужбовцям

Державне управління і бізнес управління – це два діаметрально протилежні види діяльності. Якщо людину цікавлять гроші, і вона хоче бути мільйонером, то необхідно займатися бізнесом. Якщо ж людина амбітна, її цікавить слава, історія, лідерство, необхідно працювати на державній службі, але не розраховувати на великі гроші. Ключовими питаннями тут мають бути: скільки, чому і за яких обставин слід платити на державній службі? Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів.

Експерт апелює до досвіду розвинених країн, де топчиновники не отримують космічних зарплат.

«Середня щомісячна зарплата прем’єрів: Великобританія – 17 тисяч дол, Німеччина – 30 тисяч дол, Франція – 18 тисяч дол, Італія – 10 тисяч дол. Якщо взяти наших сусідів: Польша – 4700 дол, Чехія – 10 тисяч дол, Угорщина – 8200 дол, Румунія – 5000 дол, Литва – 4200 дол, Латвія – 5000 дол, Естонія – 6100 дол», – пише Віктор Андрусів.

Виходячи з логіки та принципів зарплат на Заході, експерт UIF виділив два поширених в Україні міфа щодо зарплат і управління.

«Міф 1 – високі зарплати протидіють корупції. Якщо справжня мотивація не гроші, то гідна зарплата вирішує всі матеріальні потреби. Саме це і потрібно людям, які мають лідерські амбіції, прагнуть слави і честі. Міф 2 – ефективні менеджери з бізнесу. Одним з аргументів є те, що на низькі зарплати не прийдуть «чесні» люди з бізнесу, топменеджери. А ці люди «ніби» можуть досягти позитивних змін, бо в бізнесі їм все вдавалось. Це нісенітниці. Будь-який представник бізнесу, який заходить на державні посади, насправді буде тривалий час навчатись, щоб щось почати робити. Цю ситуацію ми спостерігаємо у чинному уряді. Але питання доцільності? Чи не краще зразу готувати відповідні кадри і тоді призначати?» – зауважує Віктор Андрусів.

 

При цьому він назвав гідну зарплату топчиновників у сучасних умовах.

 

«Виходячи із цін і можливостей, зарплата топкерівників має коливатись у розмірі 2-3 тисячі доларів, середньої ланки – 1-1,5 тисячі доларів. Це достойна конкурентна заробітна плата, яка дозволяє нормально жити сім’ї з двома дітьми в Києві. Мають бути премії, які чітко прив’язуються до показників ефективності конкретного відомства, але премії – солідарні, коли виписуються всім і з незначним розривом», – резюмував Віктор Андрусів.