» Новини » Олександр Чебаненко: Зменшення заборгованості Приватбанку перед державою, вочевидь, відбуватиметься за державні кошти

Олександр Чебаненко: Зменшення заборгованості Приватбанку перед державою, вочевидь, відбуватиметься за державні кошти

Днями з’явилась інформація, що Верховний Суд відхилив касаційну скаргу НБУ до однієї з компаній, пов’язаної з Ігорем Коломойським, про стягнення майна на близько 21 млн грн у рахунок погашення кредитів рефінансування, виданих Приватбанку до націоналізації. Аргументація – спочатку треба стягнути кошти з самого Приватбанку.

При цьому, декілька днів тому Господарський суд Львівської області задовольнив позов НБУ на суму в 100 млн грн про звернення стягнення на предмет іпотеки з іншої компанії, пов’язаної з Ігорем Коломойським.

Загалом НБУ подав майже 150 позовів в українські суди до юридичних осіб, які своїм майном гарантували забезпечення боргів Приватбанку у зв’язку з рефінансуванням. Крім того, НБУ оголосив, що був поданий позов на суму близько 8 млрд грн e суд Женеви проти Ігоря Коломойського як поручителя по боргах Приватбанку.

Експерт програми реформування правоохоронної та судової систем «Українського інституту майбутнього», Олександр Чебаненко зазначає, що парадокс ситуації в тому, що зменшення заборгованості самого державного Приватбанку перед державою, вочевидь, буде відбуватися за державні кошти. Тому, звичайно, основна увага приділяється позовам, в яких фігурують особисті гарантії ексвласників Приватбанку.

«Зі свого боку пан Коломойський не лише оскаржує свої борги перед державою, а й заявляє про те, що найближчим часом поверне собі Приватбанк. Тому, як ми пам’ятаємо, нещодавно, у відповідь на вимогу МВФ, був навіть ініційований спеціальний законопроєкт щодо заборони на повернення націоналізованих банків колишнім власникам. Разом з тим на сьогодні в справах за позовами до поручителів Приватбанку щодо рефінансування винесені судові рішення на користь держави на загальну суму близько 1 млрд грн. Водночас на користь структур пана Коломойського було винесено рішень на декілька десятків млн грн.», – зауважує Олександр Чебаненко.

Він зазначає, що формально, рахунок на користь держави.

«Але ситуацію важко назвати райдужною. Загальний об’єм заборгованості Приватбанку перед державою після його націоналізації в грудні 2016 році був близько 18 млрд грн. Плюс, на його докапіталізацію держава витратила додатково майже 200 млрд грн. Тому, якщо привід для оптимізму навколо Приватбанку й існує, то досить стриманий. Будемо спостерігати, як розвиватимуться події найближчим часом», – підсумовує експерт.