» Новини » Ігор Тишкевич: Призначення Козака – це виклик для України

Ігор Тишкевич: Призначення Козака – це виклик для України

Призначення віцепрем’єра РФ Дмитра Козака заступником голови адміністрації Путіна – це зміцнення російського впливу на пострадянському просторі. Відбувається лише «ревізія» механізмів та визначення пріоритетів на найближчі роки. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

 

«Один з ідеологів Російської Федерації, автор ідеї «Новоросії», парламентар з українського питання Владислав Сурков відходить від координації політики РФ на пострадянському просторі. Йому на зміну приходить Дмитро Козак, який працював на досить складних для Кремля напрямках, починаючи від політики на Кавказі, закінчуючи «договорняком» щодо Молдови або забезпеченням керованості в анексованому Криму. Дмитро Козак не миротворець, а жорсткий політик. Сурков не «яструб війни», а любитель створювати складні ідеологічні конструкції, які можуть спрацювати не відразу. Тому зміни осіб не означають нової політики щодо України», – зазначає Ігор Тишкевич.

 

При цьому, наголошує експерт UIF, ключові системи Суркова, які, на відміну від «Новоросії», спрацювали, залишаться.

 

«Російська політика стане хитрішою, але більш логічною й послідовною. Стелити будуть м’яко, затискати не поспішаючи, але жорстко. Від готовності України протидіяти довгостроковій грі противника, з горизонтом планування 10-15 років, залежить, наскільки ми зможемо називатися державою», – констатував Ігор Тишкевич.