» Новини » Олександр Торгун: Австралійські вчені виростили коронавірус в лабораторних умовах

Олександр Торгун: Австралійські вчені виростили коронавірус в лабораторних умовах

За останню добу кількість людей, уражених коронавірусом, зросла на 30%, 6000 тис. осіб, 132 – підтверджені випадки, 70 випадків поза межами Китаю в 17 країнах світу, – повідомляє керівник напряму охорони здоров’я Українського інституту майбутнього Олександр Торгун. Експерт пояснює, як людство бореться з новим викликом, які методи для цього застосовує.

Вчені з австралійського інституту інфекційних хвороб та імунології ім. Пітера Догерті успішно виростили уханський коронавірус в лабораторних умовах всього за 5 днів з моменту отримання зразків. Адже китайці офіційно оприлюднили геномний код вірусу.

Які можливості відкриваються у зв’язку з відкриттям вчених?

1. Рання високоточна специфічна діагностика. Виявляється, що найнебезпечнішими є люди, носії вірусу, без ознак хвороби, оскільки 14 днів триває інкубаційний період. Їхня ізоляція дозволяє зупинити найефективніше поширення хвороби. Зараз австралійські вчені працюють над тестом, який визначатиме рівень специфічних антитіл в організмі людини. Отримана інформація дозволить стандартизувати визначення вірусу в усіх світових лабораторіях.

Зразки розшифрованого вірусу передали до ВООЗ для лабораторного аналізу. Це дасть можливість отримати ретроспективний аналіз поширення вірусу, точну його діагностику. Ми зрозуміємо чіткіше, як поширювався коронавірус, щоб розробити ефективніші кроки щодо карантинних заходів у майбутньому в світовому масштабі. А також пришвидшить розробку вакцини.


На фото – під мікроскопом коронавірус ConV, вирощений в лабораторії австралійського медичного центру.

2. Безпрецедентні ізоляційні заходи у провінції Хубей (авіасполучення та залізничне сполучення, обмеження пересування в 7 великих містах) та зовнішні карантинні заходи. США, Японія та Австралія, крім обмеження авіасполучення, евакуюють своїх громадян. Україна має теж потурбуватися про своїх громадян і повернути їх на батьківщину, а також переконатися, чи вони не є носіями вірусу і, у випадку його виявлення, розпочати процес лікування.

3. Надсучасні підходи до лікування – це одна з можливостей швидко і якісно реагувати на небезпечний вірус для населення. Так, у медичному центрі м. Еверет, штат Вашингтон, пацієнт звернувся до лікарів, бо був в епідеміологічно небезпечному регіоні (м. Ухань). Його доправили на ізольованій каталці у спеціальну палату. Допомагає лікувати пацієнта робот, який убезпечує медичний персонал від контактів з ним, а також не дає можливість подальшого розповсюдження вірусу.

Хоч таких роботів в Україні поки немає, МОЗ вже створив штаб з екстреного реагування на виявлення корона вірусу. Зокрема, призупиняються всі авіарейси та працюють чергові медичні бригади в аеропортах міжнародного сполучення.

Крім того, з рекомендаціями МОЗу для громадян, можна вже ознайомитися на їхньому сайті.