» Новини » Ілія Куса: Інституційна криза у Великобританії може загостритися

Ілія Куса: Інституційна криза у Великобританії може загостритися

Сьогодні Великобританія вийшла з Європейського Союзу. Через 3 роки політичного паралічу, парламентсько-урядових чвар, конституційних суперечок, партійних бунтів й вакханалії суспільно-політичних дискусій про майбутнє Великобританії, над британським парламентом опускається прапор ЄС. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

«За останні 3 роки Великобританія пережила більше, ніж за останні десятиліття: бойкот північно-ірландських націоналістів, через який 3 роки був паралізований парламент у Белфасті; зліт і падіння Джеремі Корбін й лівого крила лейбористів; розвал і об’єднання Консервативної партії; стрімке сходження ліберал-демократів і Brexit-партії як третіх альтернативних сил, і таке ж стрімке їх падіння; багаторазове «вбивство» проєкту договору про Brexit Терези Мей; емоційний крах уряду Терези Мей після тривалої облоги Даунінг-стріт, 10 і небачених досі політичних кульбітів прем’єр-міністра між інтересами оточуючих; фінальна битва всередині Лейбористської партії; парламентський провал і передвиборний успіх Бориса Джонсона; початок повномасштабної системної кризи у Великобританії, що охопила основні інститути влади, який триває й донині. Він буде головною спадщиною 3-річної саги Brexit», – зауважив Ілія Куса.

Інституційна криза у Великобританії, прогнозує експерт UIF, може загостритися.

«Проблеми, що лежать в основі кризи, не вирішені, а суспільство розколоте питанням Brexit. Попереду – цілий рік перехідного періоду. За цей час Брюссель і Лондон повинні домовитися про умови майбутньої взаємної торгівлі», – зазначив Ілія Куса.