» Новини » Ігар Тишкевіч: Анкара веде політику регіональної супердержави

Ігар Тишкевіч: Анкара веде політику регіональної супердержави

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган здійснює візит до Києва. Він приїхав з конкретними пропозиціями, починаючи від Угоди про зону вільної торгівлі, закінчуючи ініціативами в гуманітарній та політичній сфері. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевіч.

 

З одного боку, зазначає експерт UIF, Турецька Республіка активно торгує з Україною, в тому числі продукцією подвійного призначення. З іншого – ця країна не підтримує санкції проти РФ (в тому числі щодо Криму), виступаючи на частині геополітичних майданчиків тактичним союзником Кремля.

 

«Анкара веде політику, результатом якої стане позиція країни як регіональної супердержави. Тобто зі своєю сферою впливу, своїми інтересами. У цій схемі Україна виступає об’єктом реалізації турецьких інтересів. Але і сама Туреччина ще 20 років тому була об’єктом. Її історія з підписанням договору про асоціацію з ЄС, конфліктами з сусідніми державами, нагадує Україну. Сьогодні варто вивчити досвід турецької влади щодо того, як пройти дорогу від об’єкта до суб’єктивізації політики», – зазначає Ігар Тишкевіч.