» Новини » Сергій Колесник: Наркотики знищили багато життів, але неправильна наркополітика – ще більше!

Сергій Колесник: Наркотики знищили багато життів, але неправильна наркополітика – ще більше!

Наркотики знищили багато життів, але неправильна наркополітика – ще більше!

З таких слів, які понад десять років сказав колишній генеральний секретар ООН Кофі Аннан, почав свій виступ експерт програми реформи правоохоронних органів та судової влади Українського інституту майбутнього Сергій Колесник під час круглого столу на тему: «Протидія незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними». Захід відбувся у Комітеті Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

 

Під час заходу обговорили проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» (реєстр. № 2784), обмінялися думками й пропозиціями. Хоча окремі положення проєкту є достатньо дискусійними та потребують вдосконалення, Сергій Колесник подякував авторам законопроєкту за намагання вирішити проблему та вдосконалити неефективну наркополітику в державі.

 

«Під час подальшої роботи доцільно певним чином гуманізувати законодавство, зосередивши зусилля правоохоронних органів на боротьбі з наркобізнесом та організованими дилерами, які стимулюють незаконний обіг наркотиків. Також потрібно провести детальне вивчення найбільш ефективних моделей наркополітики європейських країн, зокрема Іспанії, де всі активи, що конфісковані у наркодилерів, йдуть на програми реабілітації наркозалежних осіб, а також пришвидшити вступ України до Групи Помпіду. Крім того, слід підготувати комплексні законодавчі зміни з урахуванням Стратегії державної політики щодо наркотиків до 2020 року, найкращих європейських практик та рекомендацій міжнародних організацій і експертів. Насамперед, необхідно звернути увагу на законність та дотримання прав людини, дієвість та системність боротьби з наркобізнесом і контрабандою, науково обґрунтований підхід до профілактики та лікування наркоманії, посилення координаційної складової у цій сфері та удосконалення механізмів протидії транснаціональної злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотиків», – зазначив Сергій Колесник.

Думки учасників заходу розділилися – частина виступала за ухвалення законопроєкту, а інша частина – висловила занепокоєння щодо можливих ризиків, внаслідок його ухвалення. У підсумку народні депутати України, співавтори законопроєкту, повідомили, що розглянуть можливість доопрацювання проєкту або окремих його положень та подякували учасникам заходу за активне обговорення зазначеного законопроєкту.