» Новини » НБУ як фактор ризику української економіки

НБУ як фактор ризику української економіки

На необхідності якнайшвидше трансформувати систему регулювання фінансових ринків наголосили директор економічних програм UIF Анатолій Амелін та експерт з економічних питань UIF Юлія Самаєва. Про це вони заявили під час пресконференції в УНІАН.

 

Розвиток економіки, зазначили експерти, безпосередньо пов’язаний з доступом до фінансових ресурсів, як до банківських позик, так і до інвестиційних. Однак, констатують експерти, сьогодні банки зацікавлені інвестувати в бездискові інструменти – депозитні сертифікати НБУ і ОВДП. У реальному секторі обсяг кредитів до ВВП залишається найнижчим за останні 10-15 років і значно нижчим східноєвропейських країн.

 

Регулятор фінансового сектору, НБУ, зазначають в Українському інституті майбутнього, має усі важелі, щоб стимулювати економічний розвиток країни. Сьогодні необхідно переглянути функціональні можливості НБУ та усунути конфлікти інтересів в його роботі, передавши низку пруденційних функцій новоствореному агентству. Варто посилити роль Ради НБУ, який розробляє основні засади грошово-кредитної політики держави. Переглянути монетарну політику НБУ у бік зниження облікової ставки, усунути стимули, які спонукають комерційні банки до вкладення коштів у ОВДП та депозитні сертифікати НБУ.

 

«В Україні банкоцентрична модель фінансового ринку, що підтверджується стратегією фінансового сектору до 2025 року, яку презентував Нацбанк. У цьому документі практично немає місця ринку капіталу. Не може з’явиться ринок капіталу в країні, де ставки за депозитами без ризиків інструментів перевищують 15%. Навіщо ризикувати, вкладаючи гроші у фінансові інструменти, облігації, акції, коли банк гарантує таку прибутковість? Таким чином цілі, заявлені владою щодо темпів зростання української економіки, без трансформації фінансового сектору є недосяжними, тому що інфраструктура не здатна створити для цього умови», – наголосив Анатолій Амелін.

 

Якщо сьогодні держава, додав він, почне трансформувати фінансовий сектор, можна очікувати зростання української економіки мінімум на 1-1,5% на рік. Якщо ж Україна за два роки побудує ефективний фінансовий сектор і ринок капіталу, прогнозує Анатолій Амелін, можна додатково очікувати зростання економіки на 1,5-2% на рік.