» Новини » Український іноземний легіон

Український іноземний легіон

 

Асоційований експерт програми реформування правоохоронної та судової систем UIF Іван Ступак застерігає від ухвалення законопроєкту «Про військово-консалтингову діяльність», який зареєстровано у Верховній Раді.

 

Документ передбачає створення на території України приватних військово-консалтингових компаній з метою працевлаштування наших учасників АТО, які з тих чи інших причин не змогли знайти себе в цивільному житті. Ці компанії надаватимуть за кордоном послуги військового характеру (ремонт військової техніки, гуманітарне розмінування, постачання військової техніки), а також послуги охоронного характеру (охорона об’єктів, забезпечення фізичного захисту для приватних і юридичних осіб).

 

Титульним ініціатором цього законопроєкту, зазначає Іван Ступак, є народний депутат від партії «Слуга народу» – Ольга Василевська-Смаглюк, яка має досвід роботи виключно в сфері журналістики, не пов’язаної з військовою тематикою.

 

«У разі ухвалення цього законопроєкту в Україні з’явиться прибутковий міжнародний бізнес (до 100 млрд доларів США щорічно) з торгівлі за кордон досвідом і знаннями наших учасників бойових дій. Крім того, такі компанії зможуть здійснювати імпорт в Україну стрілецької зброї та іншої військової техніки з метою подальшого перепродажу, в тому числі й державі. Військово-консалтингові компанії стануть великою профспілкою за інтересами. Якщо ти увійшов в таку «профспілку», на тебе вже не поширюється санкція ст. 447 Кримінального кодексу «найманство». З іншого боку, щоб обмежити кількість охочих зайнятися цим прибутковим видом діяльності, в законопроєкті передбачено високий поріг статутного капіталу для компаній, які хочуть взяти участь у бізнесі, а це близько 5 млн грн», – зауважує Іван Ступак.

 

Водночас експерт UIF апелює до міжнародного права, де резолюцією Генасамблеї ООН від 4 грудня 1989 року, яку підписала й ратифікувала Україна, найманство визнано одним із найтяжчих злочинів міжнародного характеру. Комісія ООН з прав людини резолюцією 2005/2 від 07.04.2005 р. заснувала Робочу групу ООН з питання про використання найманців. Зібрані Робочою групою матеріали показали, що «діяльність приватних військових компаній та їх співробітників є «сірою зоною», яка Міжнародною конвенцією (про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням і навчанням найманців) конкретно не охоплюється.

 

«Колишнім учасникам АТО буде не по кишені самостійно зібрати стартову суму в 5 млн грн, а також необхідну документацію для початку діяльності, а тому будуть змушені йти «на поклін» до того, у кого є такі гроші і зв’язки з усіма витікаючими звідси зобов’язаннями; українські військові, з урахуванням їхнього безцінного бойового досвіду, в порушення Міжнародної конвенції, будуть залучені за кордоном для ведення бойових дій; російські спецслужби активізують за кордоном сплановані операції з метою провокування наших «легіонерів» на участь у прямих військових зіткненнях і на вчинення злочинних дій в країні перебування. Кінцевою метою таких зусиль буде надання доказової бази в усі міжнародні інстанції, розгорнута пропагандистська кампанія щодо дискредитації і осуду України на міжнародній арені як країни-порушника Конвенції ООН, а також кримінальне переслідування учасників АТО по всій земній кулі», – попереджає Іван Ступак.