» Новини » Економічна частина звіту Кабміну за 2019 р.: 67:33 на користь Гройсмана

Економічна частина звіту Кабміну за 2019 р.: 67:33 на користь Гройсмана

 

Економічне зростання в 2019 році відбулось за головування у Кабміні Володимира Гройсмана, тобто до кінця серпня. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін, аналізуючи економічну частину звіту Кабміну за 2019 р.

 

«1. У Мінекономіки як не було, так і немає мети розвитку економіки. Підтвердження – падіння темпів зростання ВВП у 4 кварталі до 1.5% з 4,4%, які були за підсумками 2 кварталу. Ціль 7.1. «Українці не втрачають від заборони розпоряджатися своїм майном» – абстрактна мета – абстрактний результат. Йшлося про земельну реформу і земельні відносини. Це підноситься як перемога, але чи є ринок землі? Ціль 7.2. «Українські споживачі отримуються безпечні товари та послуги». Поясніть, як цю мету можна перевірити? Якими показниками виміряти? Далі мова про спрощення фітосанітарних процедур – що тут результат? Ціль 7.3. «Українські працівники мають легальну роботу та витрачають менше часу на пошук нової легальної роботи». Скажіть, це найважливіша проблема в українців? Або це проблема у фіскалів? Краще стимулювати створення робочих місць, щоб працівник мав вибір щодо  працевлаштування. Далі йдеться про утвердження політики стимулювання робочих місць. Цей пункт не про працівників, а про створення більш комфортних умов для роботодавців. Де логіка? З плюсів – портал для профорієнтації школярів – skills.dcz.gov.ua. Ціль 7.4. «Українці отримуються більше доходів від управління державною власністю в їх інтересах». А хіба громадяни отримували хоч якісь доходи від управління держвласністю? Під цим гаслом затвердили список підприємств не для приватизації. Передали купу активів на приватизацію. А де доходи для громадян?» – зазначає Анатолій Амелін.

 

Також експерт UIF прокоментував ціль 7.5. «Українці не переплачують за послуги та товари, що придбає в їх інтересах держава», де йдеться про багато технічних моментів і поліпшень. Але, наголошує він, скільки заощадили українці і держава зі звіту не зрозуміло.

 

«Ціль 7.6. «Український експортер отримує кращі умови для роботи за рахунок зменшення бар’єрів для експорту українських товарів та послуг». Так само багато важливих технічних моментів, але як перевірити ефективність виконання цієї мети? Для мене критерій один – зростання експорту. Ціль 7.7. «Українці захищені від зловживань монополістів». Хочу нагадати, що звітує Кабмін – один з головних монополістів. 55% – генерація електрики (https://cutt.ly/QrSISje), 80% – видобуток газу (https://cutt.ly/4rSIDN0), 55% – частка в банківському секторі (https://cutt.ly/mrSIGpA), 100% пасажирських ЖД перевезень – державна компанія. Так само багато тексту, але хто на собі відчув це поліпшення? Ціль 7.8. «Власники творів та винаходів захищені та отримують справедливу винагороду». Йдеться про захист інтелектуальної власності. Хтось бачив цифри, на скільки більше стали отримувати правовласники? 10. «Щодо створення передбачуваності регуляторного середовища та можливий для розвитку легального бізнесу». Красномовним результатом цього пункту був вчорашній мітинг підприємців перед ОП. 11. «Щодо залучення інвестицій». Підсумки року говорять самі за себе: прямі іноземні інвестиції в Україну за 2019 рік становили  2,5 млрд дол.», – проаналізував Анатолій Амелін.