» Новини » Анатолій Амелін: Зеленський має сформувати антикризовий Кабмін із досвідчених менеджерів

Анатолій Амелін: Зеленський має сформувати антикризовий Кабмін із досвідчених менеджерів

Сьогодні Володимир Зеленський повною мірою відповідає за роботу Кабміну, бо призначає людей на керівні посади та ставить завдання уряду. Саме від його кроків залежить подальший розвиток країни. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

«Світові фінансові й сировинні ринки валяться, в бюджеті зростає дірка, митниця не виконує план, інвесторів немає, рефінансувати борги стає все складніше, в 2020 році Україна повинна виплатити 16,4 млрд доларів держборгу, невизначеність з МВФ; судова реформа не стоїть на порядку денному; Донбас незабаром запхнуть в Україну без будь-якої гарантії фінансування його відновлення (в рік потрібно від 3 млрд доларів); розбалансована енергосистема. На носі девальвація, секвестр бюджету, незадоволені держслужбовці і пенсіонери, місцеві вибори і танці з бубном, що б задовольнити електорат», – аналізує нинішню економічну ситуацію Анатолій Амелін.

Зважаючи на цю ситуацію, експерт UIF радить Зеленському вжити антикризових заходів.

«Необхідно сформувати антикризовий Кабмін з досвідчених менеджерів, для яких важливий не рейтинг, а результат – зростання економіки. Якщо Кабмін не буде командою, то потопить себе, Офіс Президента, країну. Треба розробити і затвердити 3-х річний антикризовий план, що передбачає заходи зі стимулювання економіки: стимулювання споживання (кредитування, іпотека, створення робочих місць); фінансування інфраструктурних проєктів на суму до 10% від ВВП (джерело – бюджет, інвестиції в форматі ДПП, зовнішні і внутрішні кредити); стимулювання імпортозаміщення (кредитні програми, гранти); просування експорту (створення торговельно-економічних місій, промо України за кордоном, компенсація частини витрат українських компаній на участь в міжнародних виставках, кредитування експорту тощо)», – зауважив Анатолій Амелін.  

Окрему увагу, наголосив він, слід приділити підвищенню довіри до юрисдикції.

«Судова реформа – пріоритет №1. Інвестиційних няней необхідно замінити на консьєрж-сервіс для всіх інвесторів (а не тільки від 100 млн з незрозумілим функціоналом), розробити комплексний план стимулювання, залучення і підтримки інвестицій, замість фрагментарно і взятого зі стелі проєкту з інвест-нянями); Робота з інвесторами неможлива без визначення стратегічних цілей країни. Зеленський разом із перезавантаженим Кабміном та аналітичними центрами в короткий термін повинні узгодити довгострокові стратегічні цілі країни, роль і місце України на європейській та світовій економічній, гуманітарній, соціальній та безпековій карті. Потому треба визначити тактичні кроки для досягнення цих цілей, необхідні ресурси, можливих союзників і партнерів. Для цього слід детально розробити сотню проєктів і провести roadshow із залучення інвесторів та партнерів», – зазначив Анатолій Амелін.