» Новини » Наслідки кризи: Про переможців і переможених

Наслідки кризи: Про переможців і переможених

У результаті кризи виграють авторитарні режими; правлячі еліти в демократичних країнах; корпорації, що роблять ставку на автоматизацію; олігархи, які підставляють плече уряду у важкій ситуації та Китай. Натомість програє Європа й послабить свої позиції США. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

«Держави отримають більше можливостей на обмеження для своїх громадян в правах. Громадяни самі це підтримають. Уряди отримають більше можливостей для введення надзвичайних станів з надзвичайними повноваженнями для себе. У результаті трагедії з вежами-близнюками зникла приватність. Спецслужби отримали необмежений доступ до всіх електронних, і не тільки, комунікацій. Масовий скринінг може призвести до отримання все більшої інформації про громадян. Коронавірус – не найнебезпечніша хвороба. У світі ЗМІ належать великому бізнесу, але саме роль ЗМІ в розгоні паніки – ключова. І це комусь вигідно», – зазначив Анатолій Амелін.  

Також, додав експерт UIF, зміниться структура економік держав.

«Корпорації все менше використовуватимуть людську працю, її по можливості автоматизують. Прибуток, роль корпорацій в економіці та вплив на державну політику зросте. Віддалена робота і проєктний формат роботи стануть нормою. Це вигідно бізнесу. Зросте частка послуг, особливо електронних», – зауважив Анатолій Амелін.  

При цьому експерт звернув увагу, що коронавірус найбільш небезпечний для старшого покоління.

«Старше покоління є для економіки обтяжливим, особливо для керуючих пенсійними активами та для соціальних держав, які фінансують пенсії. Корпорації починають замислюватись про «утилізацію» зайвої людської маси. Менше соціальне навантаження – нижчі податки. Висока частка старшого покоління в Китаї та західній Європі. Але Китай уже зупинив пандемію. Європу чекає неприємний період. У високій зоні ризику країни колишнього соцтабору», – наголосив Анатолій Амелін.  

Також, пише він, нафтові війни змінять розстановку сил.

«Спровокована Росією й підтримана Саудівською Аравією нафтова війна вдарить по США, де висока собівартість сланцевої нафти, а також країнах, бюджети яких критично залежать від ціни на нафту. США і країни Близького Сходу програють. Виграють великі споживачі на кшталт Китаю та виробники з низькою собівартістю», – зазначив Анатолій Амелін.  

Криза, прогнозує експерт UIF, змінить баланс сил у світі.

«Авторитарні країни покажуть високу ефективність. Китай посилиться. Поки країни Старого світу будуть проходити пандемію і справлятися з наслідками кризи, Китай розправить плечі і перейде у наступ, скуповуючи активи й кредитуючи країни-банкрути. Європа продовжить розвалюватися. Блок НАТО чекає трансформація, криза послабить його членів», – зауважив Анатолій Амелін.