» Новини » Сергій Носенко: Уряд має готувати екстрений пакет радикальних змін

Сергій Носенко: Уряд має готувати екстрений пакет радикальних змін

Новий уряд без зволікань має готувати пакет радикальних змін, – на цьому наголосив координатор програми залучення інвестицій Українського інституту майбутнього Сергій Носенко. Так експерт прокоментував заяву прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, що Україні залишається виконати дві з восьми вимог МВФ для отримання 5,5 мільярдів доларів траншу макрофінансової допомоги. Уряд планує зробити це за 2-3 тижні.

«Сьогодні треба діяти жорстко й прагматично, виключно в інтересах своєї країни, економіки й громадян. Україні потрібні гроші, але коли ми просимо їх в борг у МВФ, фонд висуває зустрічні вимоги, які часто суперечать нашим інтересам. Хтось має взяти на себе сміливість і пояснити МВФ, що попереднє керівництво НБУ ввело їх в оману, коли оголосило нашу банківську систему недолугою. Важливо зняти питання українських банків та земельної реформи з порядку денного. Це наша реформа, і зовнішній тиск на неї – недопустимий. Яскравим прикладом є Аргентина, де земля наче і приватна, але користі економіці не приносить», – зазначив Сергій Носенко.

При цьому експерт UIF пропонує уряду зосередитись на економічному зростанні.

«Для цього треба: змінити фіскальну політику, провести радикальну податкову реформу, зокрема замінити ПДВ податком від продажу; послабити монетарну політику, тобто створити умови для вільного руху капіталів у банківській системі всередині країни, а також на вхід/вихід; скоротити бюджетні витрати шляхом зменшення кількості державних органів і, відповідно, чиновників; усунути правоохоронні органи з економічних процесів для будь-якої форми власності, відповідальність за ефективність роботи, натомість, перекласти на галузевих керівників; наповнити банківську систему доступними грошима, тобто запустити внутрішнє кредитування», – наголосив Сергій Носенко.

При цьому, підкреслив експерт UIF, всі дерегуляційні реформи мають проводитись паралельно з пошуком зовнішніх позик, а кредити для погашення старих боргів не мають сенсу.