» Без категорії » ПОРАДИ МІНІСТЕРСТВУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ПОРАДИ МІНІСТЕРСТВУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

1. Коронавірус, запобігання поширення пандемії

Вірус змістив акценти на пріоритети не лише в нашій державі, але й у світі. Чинна система охорони здоров’я України найближчі кілька тижнів пройде тестування пандемією коронавірусу на профпридатність.

Що необхідно зробити терміново?

– Сформувати резервний фонд із засобів особистої гігієни, виробів медичного призначення, медикаментів у кожному регіоні.

– Дообладнати інфекційні лікарні оксигенаторами, апаратами штучної вентиляції легень, автомобілями швидкої.

– Забезпечити сортування хворих із самоізоляцією, обов’язковим стаціонарним лікуванням важких форм, лікуванням у реанімації критичних випадків.

– Забезпечити діагностичними наборами (тест-системами) для можливості проведення досліджень у кількості, що, як мінімум, перевищує кількість випадків сезонного грипу 300 000 обстежень.

– Проводити просвітницьку роботу для попередження паніки.

– Забезпечити захист медичних працівників, які контактують з хворими, як медичний так і соціальний.

– Постійне навчання сімейних лікарів, педіатрів, інфекціоністів та лікарів екстреної медичної допомоги про зміни алгоритмів надання допомоги з врахуванням досвіду інших країн.

– Побудова нової системи санітарно-епідеміологічного захисту.

2. Запуск наступного етапу трансформації системи охорони здоров’я в Україні

– Запуск згідно з програмами медичних гарантій інших п’яти видів медичної допомоги (крім первинної, що вже працює): спеціалізованої амбулаторної, госпітальної, екстреної, паліативної, реабілітації з квітня 2020 року.

– Запровадити систему оцінки якості медичних послуг.

– Оптимізувати мережі закладів охорони здоров’я.

– Внести зміни в систему освіти: безперервний професійний розвиток лікарів.

– Повинна функціонувати акредитаційна агенція.

– Запровадження нової моделі інтернатури (електронного розподілу на інтернатурі та зміна кількості спеціальностей і тривалості підготовки).

– Запровадження доплати медичних послуг.

3. Подовження середньої тривалості життя українців

Враховуючи основні причини смертності, продовжити комплексну роботу щодо:

– Допомоги пацієнтам з гострими серцево-судинними катастрофами (якнайшвидша спеціалізована (третинний рівень) допомога при інсультах та гострих інфарктах міокарда, вчасна закупівля за  кошти державного бюджету медикаментів та виробів медичного призначення).

– Проведення комплексу заходів щодо ранньої діагностики онкологічних захворювань (з використанням малоінвазивних, лабораторних та скринінг-методів виявлення на початкових стадіях).

– Зниження пологової та неонатальної смертності.

– Забезпечення доступу населення до лікування важливих медико-соціальних проблем (орфанні хвороби, гемофілія, ювенільний ревматоїдний артрит, аутизм, нанізм, розсіяний склероз, первинні імунодефіцити, муковісцидоз, дитячий церебральний параліч, хвороба Гоше, гепатит, СНІД), програми невідкладної допомоги при кровотечах.

– Вакцинації.

4. Фармацевтична політика держави

Дефіцит та спекулятивна складова в ціноутворенні медикаментів, засобів особистої гігієни, дезінфектантів, діагностикумів є загальносвітовим трендом. Для оперативного реагування під час пандемії здійснюються заходи щодо дерегуляції закупівель, реєстрац. Ці процедури повинні бути зафіксованими в фармацевтичній політиці держави.

Крім того, необхідно:

– Продовжити роботу системи реімбурсації ліків (програма “Доступні ліки”) з врахуванням фармакоекономіки.

– Зробити кроки щодо стимулювання розробки вітчизняними фармацевтичними виробниками життєво необхідних ліків з доведеною ефективністю, якістю та безпекою, засобів діагностики, виробів медичного призначення.

– Створити прозорі регуляторні процедури з переходом до електронної подачі документів.

5. Як залучити приватні інвестиції в охорону здоров’я?

– Повинні бути встановлені правила та гарантії державно-приватного партнерства.

– Скасувати законодавчі перешкоди/дерегуляція.

– Забезпечити механізм концесії не лише на папері, а й в практичній площині.

– Інвестиції в інноваційні методи лікування, для отримання яких в Україні необхідно створити науково-дослідний центр генно-інженерної діагностики та терапії стовбуровими клітинами.

Олександр Торгун, керівник напряму охорони здоров’я UIF

Залишити Коментар