» Новини » Віктор Андрусів: Встановлення диктатури в Україні – безперспективне

Віктор Андрусів: Встановлення диктатури в Україні – безперспективне

Сьогоднішні розмови про необхідність встановлення жорсткого диктаторського режиму в Україні – безперспективні. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів.

«Для встановлення диктатури потрібні щонайменше 3 параметри: суспільна легітимність, організаційна і інституційна спроможність, політичне лідерство. Жодних передумов в Україні для цього немає. Центральна влада слабка, апарат управління розвалений, лідерство президента втрачає довіру і рейтинги, суспільна довіра не організована в жодну ефективну структуру (партію чи рух), а легітимність в силових структурах в усіх політиків низька», – зазначив Віктор Андрусів.

Натомість, переконаний він, солідарне суспільство – це сила, з якою не порівняти жодні форми примусової організації. Солідарність породжує довіру до влади, а тоді і готовність разом з нею вирішувати ключові проблеми.

«У нашій історії ніколи не було диктаторів, але були сильні лідери. У чому була їхня сила? У солідарності. У 2014 році керівники Майдану не мали ні підтримки, ні поваги, ні сили. Вони намагались домовитись з Януковичем і продовжити свої комфортні будні. Але Майдан був сильніший за своїх лідерів, тому саме майданівці вирішили долю Януковича.

За таких умов, ні Яценюк, ні Турчинов не могли бути диктаторами, хоча ситуація початку війни з Путіним вимагала саме цього. Натомість солідарність суспільства перед загрозою і приєднання до неї політичного керівництва створили нову відповідь – добровольці та волонтери. Це була нова організація суспільства, ефективніша за наявні. Незаперечним є той факт, що прояв суспільної солідарності дав час владі, створив спроможність, завдяки якій країна вибудувала новий апарат управління. Саме з добровольців і волонтерів вийшло багато нових політиків, чиновників тощо, які походом у владу легітимізували її в очах суспільствах», – пише Віктор Андрусів.

Чинна влада, переконаний експерт UIF, має бути солідарна з суспільством.

«Необхідно проводити постійний інформаційний марафон за участю керівників держави. У режимі 24/7 має відбуватись інформування про дії та кроки влади у боротьбі з кризою. На час кризи влада має відмовитись від своїх привілеїв. Також влада має демонструвати серйозність загрози. Самоізоляції, допомога лікарям мають бути прикладом солідарності влади й суспільства. Влада  має направляти суспільну енергію. Хочеш перекинути кошти – ось сюди, хочеш когось підвезти на роботу – ось тут, хочеш бути в резерві на допомогу в лікарні, комунальному підприємстві – сюди», – зауважив Віктор Андрусів.