» Новини » Юрій Романенко: В України з’явився шанс скинути баласт, що не давав злетіти 29 років

Юрій Романенко: В України з’явився шанс скинути баласт, що не давав злетіти 29 років

Сьогодні у пересічних українців є вибір – діяти як весь світ, або винаходити велосипед, захворіти, заразити сотні людей, бути спаленим на вогнищі, заляканими співвітчизниками. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» співзасновник Українського інституту майбутнього, політичний експерт Юрій Романенко.

«Впродовж 29 років ми весь час винаходили якийсь український велосипед, чия унікальність повинна була нас привезти в рай. Зараз ми входимо в бурю слабкими, переляканими й невпевненими. Це означає, що наша модель соціальних відносин була неправильною. Наші пріоритети були неправильними. Тому все це потрібно відкинути, якщо ми хочемо вижити як спільність під назвою «Україна». У найближчі місяці, а може і роки, ми всі будемо страждати. Хтось помре. Багато перехворіють на вірус. Держава балансуватиме на межі колапсу, а може і увійде в нього. Так буде в десятках країн світу. Ніхто не вибирає цю долю. Адже ніхто не хоче страждати. Але є обставини вище за людину», – зазначив Юрій Романенко.

У цій ситуації, підкреслив експерт UIF, людина повинна прийняти виклик і діяти за обставинами, щоб поліпшити свої шанси.

«Під час цунамі хтось пливе йому назустріч, знаючи, що у відкритому морі більше шансів уціліти. Це страшно, але це найбільш ефективно. Хтось ціпеніє, як та людина на пляжі в 2004 році, яка стоїть одна перед величезною хвилею. Вона прийняла свою долю і навіть не намагається врятуватися. Хтось біжить геть від хвилі, на висоти. Усвідомлення ситуації визначає дії. Дії підвищують ймовірність щасливої розв’язки. Бездіяльність посилює все. Україна бездіяла 29 років, тому її шанси невеликі, якщо вона буде віддавати перевагу страусиній логіці.

Це шанс для України скинути баласт, що не давав злетіти. Прийшов час, коли можливо все. І потрібно позбавлятися від норм, людей і всього, що не дозволяє виплисти у цьому цунамі. Це банальні слова, але ми ж були навіть нездатні визнати банальні руїни і розруху, що навколо нас. Замки на піску в головах. І проблеми в головах. Очищення десятків мільйонів голів відкриває шлях до справжніх змін. Тоді й катастрофи не відбудеться», – зауважив Юрій Романенко.