» Новини » Українці опиняться перед дилемою: коронавірус або голод

Українці опиняться перед дилемою: коронавірус або голод

Збереження людських життів має бути пріоритетом дій чинного уряду. При цьому влада не повинна забувати, що від голоду і бунтів може померти більше, ніж від коронавірусу, а на економіці й державності буде поставлено хрест. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Сьогодні, зазначає експерт UIF, перед прем’єром стоїть непроста дилема: зберегти максимальну кількість живих, ввівши карантин і розтягнувши пік хвороби разом з навантаженням на кастровану медичну систему або ж зберегти максимальну кількість життів, утримавши економічну активність, не дати людям померти від голоду.

«Якщо відпустити ситуацію, то пік захворюваності на коронавірус й смертності очікується у 20-х числах квітня.  Якщо продовжити карантин, то про голод – це не метафора. В українців до середини квітня закінчаться гроші на прожиття. Потім відбуватимуться погроми магазинів, голодні бунти, введення надзвичайного стану і божевільний соціальний протест, який помножить на «нуль» всі заслуги карантину щодо нерозповсюдження вірусу. Є думка, що карантином ми врятуємо ту ж кількість людей, яку втратимо без можливості лікувати або оперувати від інших хвороб. І це без урахування наслідків голоду.

Карантин призведе до масового прихованого безробіття. Понад 1,7 млн ​​українців залишаться без зарплати. А разом з цим і їхні сім’ї. ВВП за підсумками року впаде більш ніж на 10%. Дефіцит бюджету перевищить 300 млрд грн. Місцеві бюджети недоотримають в місяць 5-7 млрд грн. Як фінансувати медицину і соціалку в цій ситуації? Крім цього, розірвуться бізнес-ланцюжки; обмежиться зовнішньоекономічна діяльність; будуть заморожені будівництва. Разом з цим зросте напруженість в суспільстві. Сотні тисяч інвесторів в нерухомість будуть «кинуті». Зросте злочинність», – прогнозує Анатолій Амелін.

У цій ситуації експерт UIF пропонує прем’єру такий план дій.

«Необхідно використовувати карантин тільки для груп високого ступеня ризику (старше 60 років та людей з хронічними захворюваннями). Забезпечити цих людей доставкою продуктів харчування (за рахунок бюджету) на термін дії карантину. Максимально зберегти економічну активність. Застосовувати жорсткі заходи санітарного захисту. Люди мають перебувати у громадських місцях, транспорті в масках і рукавичках. Компенсувати зарплати людям, які втратили її від введення карантину (старше покоління). Забезпечити ФОПам часткову компенсацію втрат обороту внаслідок карантину. Скасувати на термін дії карантину ЄСВ і ПДФО +1 місяць при збереженні заробітної плати. Компенсувати місцевим бюджетам недоотриманих сум від ПДФО з центрального бюджету. Надати бізнесу пакет підтримки: відстрочка сплати податків на термін дії карантину +1 місяць. Фонд підтримки МСП – пільгові кредити (без застав із низькою ставкою – до 10%); кредитування бізнесу під держгарантію через банки; запуск підтримки експортерів. Фонд підтримки іпотечного кредитування – компенсація ставки до 10% і термін кредиту від 15 років. Збільшити фінансування медицини, закупівлі обладнання, засобів захисту», – зазначив Анатолій Амелін.

Ресурси для цього експерт рекомендує взяти з оптимізації статей видатків бюджету; м’якої девальвації гривні до 30 грн за долар, яка дозволить збільшити доходи експортерів і надходження в бюджет; збільшення дефіциту бюджету і фінансування його за рахунок боргових зобов’язань; міжнародних позик і допомог МФО.