» Новини » Євген Мироненко: Варто виробити базові індикатори оцінки ефективного функціонування органів місцевого самоврядування

Євген Мироненко: Варто виробити базові індикатори оцінки ефективного функціонування органів місцевого самоврядування

фото: 24 канал

На офіційному сайті Офісу Президента України з’явилася новина, в якій Перший заступник керівника Офісу Президента України Сергій Трофімов повідомив про розробку концепції оцінки соціально-економічного стану областей та діяльності обласних державних адміністрацій на основі максимально об’єктивних кількісних параметрів.

Трофімов зазначає, що анонсована ним концепція сформує дворівневий індекс оцінки діяльності ОДА, у якому верхній рівень розраховуватиметься за галузевим принципом розподілу повноважень, а нижній – на основі набору параметрів для оцінки діяльності в кожній галузі, що можуть змінюватися за потреби. За його словами, це дасть змогу порівнювати результати діяльності ОДА у міжрегіональному та часовому розрізі й допоможе визначати точки, де облдержадміністрації можуть докладати зусилля для покращення ситуації.

Такий підхід, на нашу думку, є не зовсім логічним, враховуючи активну фазу завершення проведення останніх етапів реформи децентралізації, де місце існуванню обласних державних адміністрацій не передбачається, принаймні в тому функціоналі, в якому вони наразі перебувають.

На моє переконання, варто виробляти не концепцію оцінки стану областей та діяльності облдержадміністрацій, а виробити базові індикатори оцінки ефективного функціонування органів місцевого самоврядування. Саме ефективність функціонування територіальних громад дає розуміння рівня соціально-економічного розвитку областей, в межах яких вони існують.

Тобто, ми наголошуємо на формулі, яка оцінює не показники надані облдержадміністраціями, зібрані за сучасною системою вертикального підходу аби передати це на центр, а про підхід, який буде формувати ефективність розвитку регіону на основі успішного функціонування базового рівня – громади (територіальної громади).

Зазначений підхід, на нашу думку, є комплексним і ефективним, оскільки  формує у представника центральної державної влади на рівні регіону професійну зацікавленість щодо соціально-економічного розвитку саме всіх територіальних громад, а не області загалом. Саме загальна оцінка області в більшості випадків вносить великі дисбаланси в систему розвитку місцевих територій. Наприклад, умовно з 50 територіальних громад області, показники ефективності можна взяти з 2-3 успішних громад, які наближені до територіального центру регіону, і де легше впроваджувати державні програми розвитку і формувати необхідну інфраструктуру.

Саме тому Український інститут майбутнього наразі працює над серйозним документом щодо інструментів успішного управління громадами в Україні. У рамках зазначеного документа ми запропонуємо базові індикатори оцінки ефективного функціонування органів місцевого самоврядування, сформуємо окремі критерії та закономірності в їх роботі, а також розробимо конкретні алгоритми дій щодо досягнення ефективних показників відповідно до виробленої методики.

Євген Мироненко, експерт UIF, заступник директора з адміністративних питань UIF