» Новини » Павло Клімкін: Наша держава може допомогти українцям, які працюють за кордоном

Павло Клімкін: Наша держава може допомогти українцям, які працюють за кордоном

Проблемами трудової міграції необхідно займатися на рівні державної політики. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» керівник програми європейських, регіональних та російських досліджень Українського інституту майбутнього Павло Клімкін.

Більшість українців, акцентував увагу експерт, не довіряє владі і знайдуть можливість поїхати за кордон. Сьогодні у держави є вибір: допомогти тим українцям, які працюють за кордоном, або перетворити трудову міграцію на еміграцію.

«По-перше, потрібно припинити ставитися до трудової міграції як до негативу. Країна, яка послідовно нищить малий та середній бізнес, не здатна сприяти створенню робочих місць, а після пандемії з’являться багато охочих працювати за кордоном. Різниця в зарплатах теж нікуди не подінеться. Трудова міграція буде частиною нашого життя на довгу перспективу.

По-друге, Україні потрібно вийти з пози страуса і почати займатися проблемами трудової міграції на рівні державної політики. На часі створити Міністерство соціальної політики та міграції. Для початку слід хоча б розібратися, що відбувається, а потім почати системно займатися проблемами від соціального і медичного страхування й пенсійного забезпечення до питань визнання кваліфікацій.

І по-третє, припинити використовувати принизливе визначення «заробітчани», замінивши його на загальноприйняте, наприклад, трудові мігранти, які працюють за кордоном», – зазначив Павло Клімкін.